Kategori Arkiver: Sund

Farverig mad er sundt !

Ny bog peger pĺ, at jo flere farver maden har, jo sundere er den. Det er farvepigmenterne i frugt og grønt, som kan styrke helbredet og forfatterne mener, at alvorlige lidelser som kræft kan undgåes ved at spise farverig kost.

\”Pigment-power\” er et nyt amerikansk begreb, som hævder, at jo flere farver maden har, jo flere af de sunde antioxidanter indeholder den. To amerikanske ernæringseksperter har skrevet om fænomenet i bogen \”Kostens naturlige farvekode\”, som nu udkommer på dansk.

Forskning peger pĺ at farvepigmenter i frugt og grønt kan styrke bĺde immunforsvar, hjerne, hjerte og syn og til en vis grænse aldringsprocessen. Det gælder om at fĺ alle farverne med i maden, lidt af dem hver dag.

– Mange af de lidelser vi i dag frygter – bl.a. kræft, hjerte-karsygdomme, sukkersyge og knogleskørhed – er slet ikke uundgåelige. De er følgen af den mĺde vi lever pĺ og spiser pĺ. Ved at berige vores kost med farverige frugter og grønsager kan vi forhindre, at disse sygdomme overhovedet opstår, siger den ene af forfatterne professor Daniel A. Nadeau.

Blandt de farverige fødevarer med positive effekter er majs og kirsebær. Den gule farve i majs kan tilsyneladende beskytte synet og den hřjrřde farve i kirsebær kan lindre smerter fra ledbetændelse. Forskere har nu konstateret, at sure kirsebær virker ti gange kraftigere end aspirin.

Sunde Grøntsagen skal ikke længere være din evige dårlige samvittighed!

Har du svært ved at få de sunde grøntsager ned?

 

Så er du helt sikkert ikke den eneste! I dag er det desværre blevet en vane at putte ost og fløde i alle vores retter. Og pludselig er der ingen grøntsager på tallerknen. Man kan nemt og enkelt indtage vitaminer gennem vitaminpiller, men det er slet ikke den samme erstatning og faktisk kan det ikke lade sig gøre at optage alle vitaminer på den måde. Heldigvis er der rigtig mange gode muligheder for at lave den sure grøntsags-pligt til en lyst. Her er nogle rigtige lækre måder at gøre grøntsager til en nem del af din hverdag- derfor skal grøntsagen ikke længere være din evige dårlige samvittighed!

Som nævnt indeholder grøntsager livsvigtige næringsstoffer og vitaminer og dem bør du spise hvis du ønsker at have et godt helbred og leve bare en smule sundt. Vi kender alle sammen smoothies bestående af lækre jordbær og modne bananer. En grøntsags-smoothie lyder måske ikke umiddelbart som en oplagt drik, men bare vent til den får dit mundvand til at løbe! Når du først har fundet din helt rigtige smoothie, ja så har du vejen til en sund hverdag og så behøver du ikke længere have dårlig samvittighed.

Der findes uendelig mange kombinationer, men det vigtigste er egentlig at du finder den kombination, der passer til dig. Et godt trick er at pifte smoothien op med f.eks. ingefær, chili, mynte eller lime. Forestil dig nu, at du ikke længere behøver bruge oceaner af tid på at stå i flere timer og tilberede en fintsnittet salat før dine måltider. Nu kan du starte dit måltid med en lækker smoothie, som du med garanti vil elske.

 

Der er flere fordele ved at indtage grøntsager på denne måde. Vidste du for eksempel at der er langt flere næringsstoffer og vitaminer i rå grøntsager, end kogte? Når grøntsager varmes op forsvinder der nemlig rigtig mange gode vitaminer. Helt op til 60 procent af B oh C-vitaminerne kan eksempelvis gå tabt i kogevandet. Eksempelvis er broccoli meget sart over for varmen. Derfor kan det være en stor fordel at sætte sig mere grundigt ind i hvilke grøntsager du bør indtage rå. Men først og fremmest handler det om at gøre denne nye levevej spændende og derfor er det først og fremmest vigtigst du finder noget du kan lide. Så kan du senere begynde at sætte dig mere ind i hvilke grøntsager der er bedst.

 

Vitaminerne

Lige under skrællen på alle grøntsager sidder vitaminerne. Hvis du ønsker at udnytte størst muligt at vitaminerne er det en kæmpe fordel at indtage dem som eksempelvis i blendet form. Nu bliver vitaminerne blendet med i drikken og intet går til spilde. Mange grøntsager er særdeles rige på A-vitaminer, som både har betydning for forbrændingen, essentiel for synet og er en effektiv antioxidant. Antioxidanter genopbygger cellerne i kroppen og er bl.a. med til at sikre din hud er sund og mindske risikoen for rynker. A-vitaminer er også et fedtopløseligt vitamin og derfor skal man faktisk altid indtage en smule fedt samtidig for at kunne optage vitaminerne. Derfor kan man med stor fordel hælde en smule olivenolie i smoothien, eller blande en halv avocado eller lidt nødder i. Det giver selvfølgelig og et lille pift til smagen, som slet ikke er så tosset!

Følger du årstidernes frugt og grønt sikre du dig den bedste dækning af vitaminer. Det er vigtigt at få med, at disse smoothie ikke kan erstatte et normalt måltid, men er ideelt at supplere. Hvis ikke du er så vild med smoothie er der råd at hente. Man kan med en opsparing investere i en juice-blender. Med den får du også alle vitaminer med. Den fint blender grøntsagerne så meget at det kan indtaget som juice.

 

Grøntsagens sunde fordele
Ingefær: Ingefær er grøntsagernes elefantmand. Den stammer fra Asien, hvor den har været brugt i tusindvis af år til at behandle alverdens dårligdomme lige fra forkølelse, kvalme og gigt til generelle smerter i kroppen samt fx maveproblemer.

 

Persille: Persille sprudler af sundhed og smager lækkert sammen med de fleste grøntsager. Derfor bør du bruge persille i store mængder. Persille er særlig rig på både A- og C-vitamin samt jern, magnesium og kalium.

 

Spinat: Spinaten er som mange husker Skipper skræks favoritgrøntsag, fordi det indeholder masser af vitaminer og mineraler samt stoffet phytoecdy, som øger produktionen af muskelmasse med helt op til 20 %. De små frosne fugler gør almindelige isterninger, som du ellers ville tilføje i din smoothie, overflødige.

Mynte: De æteriske olier fra mynte kan mere end blot lindre ømme muskler. Forskning tyder nemlig på, at mynte også kan bekæmpe infektioner og er i stand til at øge gennemstrømning af kalcium til muskelcellerne.

 

Lime: Lime stammer fra Sydøstasien, hvorfra den blev importeret til Europa omkring det 13. århundrede. Lime er smagsmæssigt elegant placeret mellem citronen og appelsinen. Den er fyldt med C-vitaminer og er fyldt med antioxidanter. Derudover giver den en forfriskende smag i smoothien.

 

Du kan selvfølgelig selv sammensætte og eksperimenterer med dine grøntsager, men her på siden vil du kunne finde nogle eksempler på lækre opskrifter, som du kan tage udgangspunkt i.

Diabetes behøver ikke forhindre end sund og spændende levevej!

Diabetes behøver ikke forhindre end sund og spændende levevej!

Hvis du er en af de personer, som interesserer sig for kost, så kan det måske være spændende, at læse med her. Nogle grøntsager indeholder lidt kulhydrater. Dette kan give en stigning i blodsukkeret, hvis man spiser større mængder af dem. Hvis man skal kunne omsætte store mængder af kulhydrater har man behov for insulin. Dog er stigningen fra grøntsagerne dog meget lille og stigningen vil derfor være meget lille. Derfor anbefales det dog ikke at indtage ekstra insulin når man spiser grønsagsretter. Kulhydrat indholdet er 100 g pr rå grøntsag. Det er især i rodfrugter, man kan finde kulhydrat. Herunder ses en lister over indholdet af kulhydrat pr 100 g i hver grøntsag. Det er vigtigt at vide at nogle grøntsager indeholder insulin, som ikke giver noget stigning i blodsukkeret. Tabellen herunder er udarbejdet af Diabetesforeningen i maj 2010. Selvom man ikke er diabetiker, er det stadig vigtigt at tænke over sit blodsukker, da der altid vil være en risiko for, at man kan udvikle sygdommen.

Agurk 1,4
Artiskok 5,1
Asparges 2,4
Aubergine 2,6
Bambusskud 3,2
Bladselleri 3,2
Blomkål 2,5
Broccoli 2,9
Bønnespirer 3,7
Bønnespirer (soya) 4,5
Bønnespirer adziki 18,8
Champignon 1,7
Fennikel 3
Flåede tomater (konserves) 3
Forårsløg 4,7
Græskar 3,1
Grønkål 4,2
Grønne ærter 7
Grønne bønner 2,7
Gulerod 5,9
Hvidløg 31
Hvidkål 4,7
Jordskok 0*
Julesalat 2,7
Kastanje ægte rå 33,9
Kinakål 2,1
Kålrabi 5,7
Lucern spirer 0,2
Løg 8,1
Majroe 4,7
Majskolbe 13,6
Majs kerner konserves 18,5
Pastinak 10,1
Peberfrugt grøn 2,8
Peberfrugt rød 4,5
Persillerod 8
Porre 5,5
Rabarber 3
Radiser 1,2
Rosenkål 5,5
Ræddike 3,2
Rødbede 9,1
Rødkål 4,5
Salat iceberg 2,1
Salathoved grøn 2,7
Savoykål 3
Selleri knold 4,3
Skorzonnerrod 15,3
Spidskål 3
Spinat 1,5
Squash 1,6
Tomat 4,3
Tomatjuice konserves 3,7

Her kommer en kort liste over de 10 mest kulhydratrigfe grøntsager:

10 mest kulhydratrige grøntsager Tilgængelig kulhydrat pr 100 g

Majs kerner konserves 18,5
Skorzonnerrod 15,3
Majskolbe 13,6
Pastinak 10,1
Rødbede 9,1
Løg 8,1
Persillerod 8
Grønne ærter 7
Gulerod 5,9
Kålrabi 5,7

Tabeller og oplysningerne er hentet her: <a href=”http://www.foodcomp.dk/” target=”_blank”>www.foodcomp.dk</a>

*Indeholder insulin der ikke giver stigning i blodsukkeret.

Nogle af grøntsagerne indeholder noget kulhydrat, som kan give en stigning i blodsukkeret. Disse er eksempelvis: Hvidløg, kastanje og adzuki bønnespirer. Hvis du kun tilsætter en smule hvidløg til din mad, så behøver det dog ikke at have nogen betydning for blodsukkeret. Det du skal være særlig opmærksom på er dog hvis du spiser større mængder af eksempelvis syltede hvidløg, bagte hvidløg o. lign.

Stevia det nye sukker

Stevia planten kan man i og for sig godt kalde årets plante. Stevia planten er en lille grøn plante, som stammer fra Paraguay. Dens blade har en saft som minder om nektar. Denne saft kan være 30 gange sødere end det hvide sukker vi kender og bruger i vores mad. Stevia blev allerede introduceret i den industriserede verden i 1899 af M. S. Bertoni.

Der gik dog meget lang tid før man rigtigt fik øjnene op for denne gyldne plante. Det var faktisk først i 1931, at man fandt ud af, at steviosid, plantens primære sukkermolekyler, et hvidt krystallisk vandsugende pulver var ca. 300 gange så sødt som rørsukker. Der gik også herfra mange år før forskerne var helt færdige med at identificere og isolere de kemiske strukturer i stevias aktive molekyler. Stevia pulveret er i over 10 år blevet solgt lovligt i Danmark. Men af en eller anden grund er det først nu det endeligt er brudt frem.

Stevia planten bliver brugt til rigtig mange ting, som eksempelvis fodbad, cremer og ansigtsmasker. Der hvor det pludselig begynder at blive interessant er nu, hvor man er begyndt at erstatte det almindelige hvide sukker med saften fra denne Stevia plante. Faktisk har denne fremtids sødemiddel allerede været kendt i 1500 år!

 

Ligesom med alle planter, variere kvaliteten af sødemidlet fra plante til plante. Dette skyldes forskellige miljømæssige faktorer. Disse faktorer kan eksempelvis være jordens næringsindhold, vandingsmetoder og sollyset.

Hvad er det, der er så fantastisk ved stevia?

Saften fra stevia planten har en dejlig sød og forfriskende smag. I modsætning til almindeligt hvidt sukker, bliver denne søde smag meget længe i munden. Det er faktisk ikke så simpelt at udvinde stevia sødemidlet fra planten. Det er bladets årer, som indeholder den søde smag. Stevia plantens åre i sig selv er bitre.

Hvorfor erstattes almindelig hvidt sukker ikke 100 % af stevia?
Der er stadig mange undersøgelser i gang med stevia sødemiddel og man har endnu ikke fundet nogen bivirkninger. Faktisk har man siden år 1900 været i gang med undersøgelser netop omkring bivirkninger. Selvom stevia sødemidlet i Japan allerede nu har erstattet 52 % af det japanske marked for sødemidler, så er det endnu ikke blevet godkendt over hele verden. Men Stevia er uden tvivl et sødemiddel, som er på vej ind på det danske marked for at blive!

Slanke dessert – Frugt Salat med vanilje creme

Slanke dessert

For de fleste mennesker er det en pestilens at være på slankekur. Men at være på slankekur behøver ikke at betyde kedelig mad og absolut ingen lækkerier. Det behøver heller ikke betyde intens hård træning. Hvis det absolut betød alt dette, så er det da helt logisk at det ikke er sjovt at gå på slankekur! Samtidig, hvorfor så gå på slankekur, når man hele livet kan ”nøjes” med at leve sundt og lækkert – på den måde tager man ikke på, og så behøver man slet ikke den hårde slanketræning. Sundhed kan faktisk gå hen og blive en leg, hvor det er dig selv du dyster imod.

Hvis man har en sød tand, så er det første sted du skal starte, her. Her kommer en lækker opskrift på en nem dessert. Når man først skal ind i kampen og vægttab kan det være hårdt at skulle give slip på alt det sjove.

Ingredienser:
Vanilje Creme eller yoghurt (3 %)
Lækre modne frugter
Æble
Pære
Banan
Jordbær
Appelsin
osv. Kun fantasien sætter grænser.

Skær de lækre frugter ud i små stykker og læg dem i en skål eller på en tallerken. I de fleste supermarkeder kan man købe Arlas vanilje creme, den findes med flere fedt %, gå efter den laveste. Hvis ikke den er til at finde, så kan du garanteret finde en lækker vanilje yoghurt i køledisken med lavt fedt indhold. Jo lavere jo bedre. Hæld vanilje cremen eller yoghurten over frugtstykkerne. Nu har du en lækker frugtsalat med vanilje creme!

Det hele handler om at erstatte dit normale måltid med disse slanke måltider. Man slipper ikke bare af med trangen til sukker fra den ene dag til den anden. Derfor er det vigtigt at gøre noget drastisk hvad det angår. Det hjælper ikke noget med intens træning hvis du bliver ved med at fylde dig med alt det usunde. Denne dessert vil dække dine behov, da det indeholder en høj mængde frugtsukker. Senere kan du prøve at erstatte noget af frugten med enkelte grøntsager som eksempelvis gulerødder og agurker.

Dårlige undskyldninger for mislykket slankekur

Der findes rigtig mange dårlige undskyldninger for en mislykket slankekur. Faktisk er det værste du kan gøre efter at have påbegyndt en slankekur at lyve dig fra, hvorfor vægtabet ikke finder sted. Det fjerne gejsten og smadre den energi der ellers burde være der i en sådan kamp. Når man først har fundet en undskyldning, så kommer der hurtigt en ny og en ny osv.

Jeg er kræsen, sund mad smager AD!
Hvem siger at sund mad ikke kan være lækker? Sund mad betyder ikke nødvendigvis lave fedt procent. Alle kan spise et stykke lækkert stegt kylling og drikke et glas koldt isvand til. Grøntsager i sig selv er sunde, og hvis bare man husker at øge portionen af grøntsager og nedsætte kød indholdet, så går det hele pludselig som en leg. Når man skal prøve noget nyt mad, så skal man faktisk smage den nye ret 13 gange før man vender sig til den og før kan man reelt ikke udtale sig om, om man kan lide det eller ej. Husk på det handler om vilje!

Jeg har et lavt stofskifte, så det kan ikke lade sig gøre at tabe mig!
VRØVL! Der er næsten ingen mennesker der har et lavt stofskifte. Dog findes der mange der har for højt stofskifte og så dem der har normalt, så jeg vil formode at du har normalt som alle os andre! Man kan ikke bare give stofskiftet skylden. Igen her handler det om vilje!

Jeg kan ikke leve uden junkfood, cola og slik!
Jo, faktisk kan du ikke leve kun af det. Der er simpelthen ikke et højt nok indhold af vitaminer og mineraler i pizza til at du udelukkende kan leve af det. Desuden stiger blodtrykket af den fedt procent du indtager hvis du spiser for store mængder af junk, cola og slik. For højt blodtryk resultere i blodprop, så måske er det ikke så slemt at spise lidt grønt en gang i mellem!

Motion er hårdt og jeg får det dårligt af det!
Nej, forkert! Motion er sundt og det sætter pulsen op. Det er vigtigt at motionere minimum 30 minutter om dagen. Her taler vi ikke om 30 minutters gang fra punkt A til B, men 30 minutter, hvor du synes at hjertet pumper lidt hårdere end det plejer. Du skal altså have pulsen op. Man behøver ikke hoppe med på vognen og melde sig ind i et motionscenter, en cykeltur eller en lille løbetur er ganske fint. Man skal starte et sted og her er det virkelig de bløde steder vi skal starte, ellers bliver du bare skræmt og giver op alt for hurtigt! Prøv eventuelt noget intervaltræning, det vil give dig en god kondition!

De vilde råvarer – Naturens Guld

Naturen er i virkeligheden et kæmpe supermarked, hvor alle varerne er gratis. Sådan er der flere og flere, som efterhånden tænker. En nordisk madbølge ligger i øjeblikket over os og det er blevet utrolig populært med økologi og hjemmedyrkede krydderurter. Derfor ligger det lige til højrebenet at gå en tur udenfor og blive inspireret. Der findes utallige forskellige friske vare i naturen, som bare venter på at blive hentet ind i køkkenet. Afhængigt af sæsonen findes der, bær, svampe og urter men også frugter. Tænk at det virkelig er muligt, at der i vores danske natur findes så mange forskellige råvare, og vi alligevel gentagende gange tager i super markederne for at handle ind. Vi burde ærlig talt skamme os. Det kræver selvfølgelig at man ved hvad man skal lede efter, men hvis man sætter sig godt ind i det, så er det en helt ny verden, som åbner sig. Hver eneste dag bliver vi bombarderet med oplysninger om smiley-ordninger, nøglehuller, diverse mærker, økologi og meget, meget mere. Hvis du derimod lukker øjnene og samler alt det mod du har inden i dig, bevæger dig ud i den vilde natur og går på jagt efter det sande guld, så behøver du ikke længere bekymre dig om alle disse uoverskuelige oplysninger. Mange kokke råder også danskerne til at gå ud på den anden side at døren for at se hvad der mon gemmer sig af skjulte skatte.

 

Slip sanserne løs
Når du endelig er kommet udenfor i den rette påklædning, skal du lukke dine øjne kun et øjeblik. Nu skal du forestille dig at du er tilbage til stenalderen og der kun findes den vilde natur. Du kan pludselig høre fuglene kvidre og måske blæser vinden blidt i dit hår og visker dig i øret. Åben nu øjnene og kig dig omkring. Nu ser du en helt masse planter, buske og træer. For at du kan overleve i denne verden er det vigtigt at indtage et ordenligt måltid mad. Det vigtigste at indtage er vitaminer og mineraler, det ved vi alle sammen. De er jo lige foran din næse, i bær og urter. Nu handler det blot om at finde de rigtige!

Det er vigtigt at du ved hvad det er du leder efter derfor er her lavet en liste over ting du kan finde over alt i Danmark på et begyndende niveau.

Hyldebær
Hyldebær vokser på træer rundt om i hele Danmark og er et af de mest udbredte ”pluk-selv” træer. Disse bær hænger tungt i sensommer sæsonen i store flotte klaser.

Brombær
Vokser vildt i nogle byer omkring kolonihaver som krat og på landet langs veje. De er bedst i sensommeren.

Skovjordbær
Skovjordbær, det siger lidt sig selv. De vokser i skovbundet og er en meget lille plante. Nogle gange kan man være heldig også at finde dem omkring kolonihaver i byerne.

Ribs
Ribs findes for det meste ved kolonihaver. Det er smukke røde bær som er bedst i sommerperioden.

Æbler
Æbler kan man finde på mange jernbane-strækninger og i nogle byer omkring kolonihaver. Der findes mange forskellige sorter og det kan faktisk lade sig gøre at finde æbler i naturen hele året rundt.

Hasselnødder
Hasselnødder findes i rigtig mange krat langs vejkanter og i skove. De er godt gemt under bladene men hænger altid i klaser af 3-5 nødder.

Karl Johan
Når man skal på svampe jagt er det meget vigtigt at man ved hvad man kigger efter. Gå derfor på nettet eller medbring en svampebog. Der er mange Danske svampe, som minder om hinanden og det har man bestemt ikke lyst til at gå fejl af. Derimod skal man ikke lade sig skræmme. Rundt omkring er der forskellige svampe guidede ture man kan komme på. Når man først er inde i det, er det et helt eventyr at kunne gå på opdagelse. Svampe sæsonen siger man er i efteråret, men der findes svampe hele året rundt i de danske skovbunde.

Blåmuslinger
På de fleste strande kan du finde blåmuslinger. For det meste er blåmuslingerne åbne. Man skal her være meget påpasselig med at man ikke indtager blåmuslinger der er syge eller døde. Man kan undersøge nærmere hvilke kendetegn man skal holde øje med på nettet.

Der findes mange flere. Men eftersom det nu er ved at være efterårs sæson er det lige præcis de nævnte ingredienser der findes i vores natur netop nu. Nu er der altså ingen undskyldning for ikke at leve sundt. Der er ikke noget der hedder ”Jeg er på SU eller kontakthjælp, så jeg har ikke råd”. Det er bare om at komme ud og gå på opdagelse! Vi skal være utroligt taknemmelig for det vidunderlige land vi lever i, i hvert fald når vi taler om råvare!

Kål – forbered dig på vinterens mørke tider

Allerede nu ligger der en tyk skumring af efterår over os og blæsten rusker i os. Det er derfor, at det er nu vi skal komme ud af starthullerne og samle en helt masse lækre opskrifter på de kedelige kålsorter vi let passere, hver gang vi er på besøg i supermarkedet. Man kan næsten høre på ordet ”kål”, hvor kedeligt det lyder og hvor lidt vi får lyst til at sætte tænderne i disse, men det behøver nu ikke være så kedeligt. I dag er det meget moderne med det nordiske køkken og her sprudler det med lækre kålopskrifter. Nu er sæsonen endelig kommet, til at dele disse gode og meget sunde opskrifter. Kål er nemlig blandt de grove grøntsager, som betyder at de indeholder utroligt mange fibre. Kål mætter derfor godt og indeholder derudover også rigtig mange gode vitaminer.

Mange mennesker som er på slankekur har allerede fået øjnene op for kålsorterne. De har nemlig fundet ud af, at disse fibre svulmer op i deres mave og giver en god mæthedsfornemmelse, som gør at de ikke får lyst til mere mad lige foreløbig. Derudover dækker kålen også en hel rækker vitaminer, som vi har brug for, for at komme igennem vinteren. Kål indeholder nemlig både C- og D-vitaminer, som er dem vi får masser af i sommerperioden.

For at få mest muligt ud af kålen, uanset hvilken sort, så er det en god idé at skære den i strimler, da du bedst udvinder de stoffer deri, som er de sunde. Tyg også kålen rigtig godt, da de enzymer, som findes i vores spyt har en positiv effekt på hvordan vi udnytter de sunde nærringsstoffer.

Luft i maven – det er nu ganske rigtigt, men hvis man jævnligt indtager kål, så vender maven sig til det, og bliver derfor ikke ved med at producerer alt den luft. Indtil din mave har vænnet sig til den sunde kål, så kan du blanchere den og fryse den ned et par dage før du spiser den. Det skulle hæmme gasproduktionen. Bønneurt kan også spises sammen med kål, det fremmer fordøjelsen og dæmper kållugten. Husk i øvrigt at tygge hver en bid godt igennem, da det lettere kommer igennem fordøjelsessystemet på denne måde.

Der findes mange forskellige kål. Kål siges at forebygge hjertekarsygdomme, mindske risikoen for diabetes og forebygger kræft. Om det er rigtigt er jeg ikke klar over, men uanset hvad, så er kål sundt og godt for kroppen.

Savojkål
Denne kål indeholder utroligt få kalorier og ringtig mange kostfibre. Disse to ting er en rigtig god kombination, hvis man søger en kål til en slankekur. Hvis man er på slankekur, så ved man godt, at kalorier, det er dem man helst ikke må få ret mange af og kostfibre er dem, som lægger en rigtig god bund og giver en utrolig mæthedsfornemmelse. Derudover indeholder Savojkål en helt masse C-vitaminer og betacaroten, som styrker immunforsvaret. Savojkålen smager bedst, hvis man damper bladende let og bruger dem som indpakning til eksempelvis fisk i ovnen. Det inderste i Savojkålhovedet smager super godt i råkostsalat.

Rødkål
Denne kålsort siges at forebygge mod brystkræft, muligvis kan dette have noget at gøre med sit høje indhold af bitterstof – glucosinolat. En undersøgelse har nemlig vist, at kvinder, som indtager meget rødkål har 50 % nedsat risiko for at få brystkræft i forhold til kvinder, som slet ikke spiser rødkål. Det skulle efter sigende være de plantestoffer, der opstår, når kålen nedbrydes, som hindrer kræftcellerne i at dele sig. Rå rødkål smager rigtig lækkert i en råkost salat, sammen med appelsiner, rosiner og lækre kerne. 

Rosenkål
Mange mennesker frygter Rosenkål. Det er på grund af den bitre smag, at frygten har spredt sig. Hvis rosenkål tilberedes for meget får den en prut-agtig lugt, som også skræmmer folk væk. Det er altså ikke sjovt at hedde rosenkål! Men kålen er meget sund og af samme årsag som rødkålen hæmmer den kræftceller i at brede sig. Ligeledes skulle rosenkål kunne bremse betændelsestilstand i led og sener. Hvis rosenkål bliver tilberedt rigtigt, så lugter de hverken dårligt eller smager grimt. De smager dejligt til diverse kødretter. Man kan også hælde kogende vand over dem og efterfølgende dampe dem, køle dem af og snitte dem til fine strimler, hvorefter du bruger dem i en råkost. Rosenkål er også rigtig lækre med revet parmesan over i et ildfast fad i ovnen.

Grønkål
Jeg tror grønkål er den sundeste kål man kan spise. Bitterstofferne i grønkålen har vist sig at kunne sænke usundt fedt i blodet. Denne kål er også utrolig fiberholdig, hvilke også vil gavne dit hjerte. Det har vist sig at grønkål også er utrolig godt imod kræft i tarmen. Ca. 100 g grønkål dækker hele 20 %, af dit dagsbehov for knogle styrkende kalk.
Grønkål kan godt være for bitter for de fleste mennesker. Man kan komme en smule i sin smoothie eller blot spise den med søde frugter. D-vitaminer fremmer udnyttelsen af kalken heri, derfor er det særlig godt at spise fed fisk hertil.

Spidskål
Hvis du aldrig har spist særlig meget kål, så er det helt klart her du skal starte. Denne kål minder utroligt meget om hvidkål og er derfor meget mild i smagen. På grund af den milde smag indeholder de derfor heller ikke helt så mange sunde stoffer som de kåltyper der har en kraftig bitter smag. Spidskål er stadig meget sund og 100 g spidskål dækker hele dit daglige behov for C-vitaminer. På grund af den milde smag, så kan du nemt spise spidskålen rå, snittet i strimler som råkost. Denne kålsort smager også rigtig lækker sammen med avocado og smøreost.

Hvidkål
Denne sort kender vi alle. Det er den kål der er mest kendt, i hvert fald blandt børn. Hvis ikke det er smagen der er lækker, så er det den lyd det siger, når vi bider i den. Hvidkål indeholder også mange sunde bitterstoffer, som kan hjælpe imod kræft og hjertekarsygdomme. Hvidkålen indeholder også et højt indhold af kostfibre og et lavt indhold af kalorier og er derfor en god ingrediens til slankemad. Hvidkål indeholder mange C-vitaminer. Mange kender hvidkålen fra stuvning med en god slat fløde. Den kan også være rigtig lækker rå og som snack.

Blomkål
Udover alle de sunde plantestoffer indeholder denne kål et stort indhold af allicin, som også findes i hvidløg. Allicin dæmper betændelse og virker som et stof, der holder ældningsprocesserne i skak. Blomkål indeholder også folat, som ser ud til at kunne beskytte udviklingen af brystkræft og forhindre hjertekarsygdomme. Derfor er det en rigtig god idé at give babyer og børn. Smagen af blomkål kender de fleste, den er lækker og rund i smagen. Den kan spises som snack, med en lækker dip til.

Broccoli
Denne grøntsag indeholder mange af de kræftforbyggende plantestoffer, som kål gennerelt indeholder og dels er indholdet af folat ganske imponerende. Det er faktisk en af de størst potentielle grøntsager inden for forebyggelse mod kræft. Folat er det stof, som forebygger hjertekarsygdomme og brystkræft. Broccoli indeholder et højt indhold af C-vitaminer og der skal ikke mere til end 50 g broccoli for at dække det anbefalede dagsbehov. Broccoli smager ganske godt rå i diverse salater, både med og uden pasta. Broccoli kan dampes let og drysses over med revet ost, det er en delikatesse sammen med kogt torsk.

Husk at jo mere du tilbereder dine grøntsager, jo mindre vitaminer er der tilbage når du så skal spise dem. Dette gælder lige så meget for diverse kålsorter som det gælder for gulerødder, kartofler, porre, løg osv.

Muskelømhed – vandmelon

Hvis du som mange andre mennesker, skal til at genoptræne eller blot i gang med træning efter sommerens mange is. Så glæder du dig nok ikke til de muskelømhed, som med sikkerhed vil være en efterfølger. Ny forskning har fundet et nyt mirakel middel mod dette – nemlig vandmelon!

Mange atleter har brugt det i længere tid, men nu er helt almindelige civile mennesker også begyndt at bruge dette tip, eftersom ny forskning viser at det rent faktisk virker. Vandmelon saften har potentiale som en funktionel helse drik, til at lindre muskelømhed. I vandmelon saften findes der, høje naturlige niveauer af aminosyre, som hedder L-Citrulluine. En spansk undersøgelse har vist at den har hjulpet ømme muskler på cyklister med at forsvinde. De aminosyrer, som findes i vanddmelon forekommer dog også i andre melon sorter, squash, agurker samt græskar. Men den aminosyre, som findes i vandmelon er mere koncentreret.

 

Potensproblem og andre skavanker

Tidligere undersøgelser viser, at aminosyren også kan bruges til at behandle seglcelleanæmi, seksuel udholdenhed samt rejsningsproblemer. Dog bliver den oftere anvendt til atleter.

Aminosyren atioxidante egenskaber og evner til at generere nitrogenoxid gør det til en mulighed at benytte til behandling af tilstande someksempelvis forhøjet blodtryk, hjertesvigt og åreforkalkning.

 

Lækre tips

Alle børn elsker vandmelon, så hvad er mere oplagt, end at lave lækre friske vandmelon smoothies til børnene eller måske til dig selv. Vandmelon har tydeligt vis vist sig at være sund og ovenikøbet med et højt indhold af vand, hvilket også er sundt at indtage. Vandmelon har en frisk og saftig  smag som går super godt i en drink eller smoothie. Man kan blande vandmelon med rigtig mange slags frugter, prøv eventuelt kiwi eller dragefrugten for at prøve noget nyt. Vandmelon smager også super godt sammen med agurk, som også indeholder de sunde aminosyre.

 

Ny sund livsstil og slankekur – Tyggegummi

At et tyggegummi kan slanke, lyder som en utrolig vild skrøne, men forskere mener nu, at have bevist at det passer. Vi ved alle sammen, at jo mere vi fylder i os, jo større bliver vi. Men erstatter vi mellemmåltiderne med et stykke tyggegummi, så skulle det sætte hele processen i stå. Om vi ligefrem slanker os af det, er jeg i tvivl om.

Det der sker, når vi putter et stykke tyggegummi i munden er, at der produceres spyt i munden-hulen, som vi helt automatisk synker. Maven bliver nu tricket til at tro, at vi rent faktisk er i gang med at spise. På den måde holder man mæthedsfornemmelsen på plads og sulten væk. Udover at holde sulten væk, så stiller det også trangen til sukker. Det hindrer simpelthen trangen til, at du putter andet i munden. Det må være på den måde, at man mener at et stykke tyggegummi kan slanke. De fleste slankeforskere og kostvejledere råder ofte deres patienter til, at putte et stykke tyggegummi i munden, hvis de føler trangen til det søde, så noget må der være om det.

Lige siden første Verdenskrig har U.S. militær sendt gratis tyggegummi til deres militær personale i felten, til det formål, at forbedre tændernes sundhedstilstand, dæmpe stress og psykiske spændinger. Ligeledes skulle det øge deres årvågenhed. I dag står der også på de fleste tyggegummi pakker, at det beskytter tænderne mod det ene og det andet.

Andre forsker mener, at tyggegummi decideret ødelægger din slankekur, og oppuster maven. Disse forskere er fra University of Buffalo og mener at deres testpersoner, efter at have tygget tyggegummi havde mindre lyst til sund mad. Forskerne mener at det er mint-smagen, som gør det svært at vælge sund mad, da mint-smag og grøntsager simpelthen ikke går godt sammen. Det kan godt være, at tyggegummi får dig til at småspise mindre, men det kan også gøre at man vælger mad med flere kalorier, og så står vi jo lige igen.

Trods tvivlen om hvor hvidt tyggegummi er slankende eller ej, mon ikke vi bør gøre fornuft i, at putte et stykke tyggegummi i munden en gang imellem. Det holder os vågne og det giver sunde og stærke bisser!

Efterår – sundhed og helbred

Efteråret ligger nu over os som en tung dyne, vi ikke kan rykke og vende os under. Vi kan ikke sparke den af, vi må blot vente til bedre tider – eller vi kan nyde det og betragte det det som en god årstid. Men det kræver lidt forberedelse. Sammen med efteråret kommer der nemlig en hel række skavanker. Men nogle af disse skavanker man kan rent faktisk også holde sig fra, hvis man koncentrere sig lidt. Det handler selvfølgelig om de to vigtige nøgleord sundhed og helbred!

Forkølelse

For det meste er forkølelse en godartet lidelse, dvs. at den ikke vare ret længe, højest omkring 2-3 uger. Men trods den korte omtale er 2-3 uger ret lang tid, hvis ikke man synes det er særlig morsomt at være syg. Forkølelse er en virussygdom, som primært sidder i næseslimhinderne. Der er mere en 100 forskellige vira, som kan forårsage sygdommen, så det kommer vi ikke så meget ind på. Sygdommen kommer som regel når vejret skifter. Du tænker nu at det er underligt at der somme tide også kommer om sommeren. Men det er ikke så underligt, når temperaturen skifter er der nemlig også rigtig mange mennesker der ikke får pakket sig ordentlig sammen eller måske endda for meget sammen. Forkølelse kan også forekomme hvis du har for meget tøj på. Det er lige præcis derfor at forkølelse ofte kommer når vejret enten skifter fra koldt til varmt eller varmt til koldt.  Sygdommen ses oftest hos en helt speciel gruppe mennesker. Den gruppe menneske vi tænker på her er særlig udsatte. Det kan eksempelvis være ældre mennesker eller ”sarte” mennesker. Når jeg skriver ”sarte”, så er det fordi betegnelsen er lidt vag. Det er som regel helt spæde børn, som ikke har et stærkt immunforsvar eller patienter, som er ramte af en anden sygdom, deres immunforsvar er nemlig heller ikke stærkt. Forkølelse er en luftbåret sygdom. Når en sygdom er luftbåren, så betyder det at det smitter via host eller eksempelvis håndtryk. Den smitter altså ikke gennem spyt osv. Derfor er der også en vigtig observans, hvis man skal prøve at undgå at blive forkølet. Det er ikke nok bare at tænke på påklædning.

Hvordan lindres forkølelse?

  • Den stoppede næse man midlertidig ”koreres” ved hjælp af en næsespray. Hvis man ikke er særlig vildt med nedicin, som eksempelvis en næsespray, så kan samme resultat gøres ved hjælp af et dampende kar, som du skal holde dit hoved ind over. Selve dampen får snotten til at løbe, og derved får du samme resultat. Dog holder resultatet ikke nær så lang tid som det resultat du får med en næsespray. Men det er et godt trick at bruge lige før nattens søvn. Tilsæt eventuelt lidt citrus i det dampende kar og læg et håndklæde over så det holder tæt.
  • Når forkølelsen er værst, så vil det føles som om dit hoved er ved at springe. Derfor er det en god idé at sove med en ekstra hovedpude i nakken, derved vil hævelsen i næsen aftage en smule.
  • Spis mange vitaminer. Når en forkølelse har lammet os betyder det, at vores immunforsvar er svækket. Derfor er det vigtigt at man genopbygger immunforsvaret ved hjælp af mad og i dette tilfælde vitaminer. Spis derfor en helt masse frugt og grønt. Igennem fødevare får du det bedste vitamintilskud nogensinde. Ligeledes indeholder frugt og grønt meget væske, som også er vigtigt at indtage under et sygdomsforløb, fordi det er så svært at spise og man mangler sin appetit.
  • Undgå rygning, da det irritere slimhinderne og intet godt vil gøre. Derimod kan det nedsætte farten for helbredelse, fordi kroppen føler, at der er endnu et sted den skal reparere.
  • Drik varme drikker, da varme sætter gang i slimhinderne. Dampen vil virker som en mild udgave af tidligere tip om et dampende kar. Hvis man samtidig med en forkølelse har lidt ondt i halsen, så vil dette tip også være særlig ideelt.

Hvis man sørger for at følge overstående vejledning skulle jeg mene at man har bedre chance for at løbe udenom en irriterende forkølelse. Men husk det er ikke kun når faren er ude at vis skal tænke på sundhed og helbred. For at kunne forebygge bedst muligt skal vi kunne tale sammen med vores immunforsvar, og det gør vi bedst ved at passe på os selv, spise sund og ikke udsætte kroppen for alt for mange fare på én gang. Immunforsvaret skal hele tiden være stærkt og det kan kun løses ved hjælp at konstant sundhed og konstant godt helbred. Selvfølgelig kan vi ikke være ”stærke” hele tiden, og vi kan heller ikke slippe for forkølelse hver gang. Men der er ingen grund til at være forkølet 4 gange om året når vi kan nøjes med 1 gang!