Chilis hjemland er Latinamerika. Slægten omfatter dusinvis af peber- og chilivarianter, og hvor de milde peberfrugter behandles som en grøntsag, bruges de stærke sorter hovedsageligt som smagsstof.

Både friske og tørrede chilier kan være pikante eller brændende stærke og farven kan varierer fra skarp grøn til dyb rød. Inden for madlavning opdeles chilien i tre kategorier: Friske grønne, friske modne ( røde ) og tørrede. Friske grønne chillier omfatter den stærke, runde jalapeño og den tyndere rajiao fra Sechauan. De friske, modne chilier varierer i farven fra gul, orange og rød til purpursort og styrken varierer fra sød, som f.eks. bananchili, til den virkelig stærke tabascochili. Friske modne chilier kan også bruges rå i salater og marinader eller tilberedes, så smagen udvikles.

Uanset om de er rå eller tilberedte, vil deres stærke smag smitte af på de øvrige ingredienser. Generelt er det sådan, at jo mindre en chili er, desto stærkere er den. Hvis man er i tvivl om styrke, kan man smage på et lille stykke.

Når man er færdig med at klargøre friske eller tørrede chilier, skal man vaske hænder og vaske de redskaber der er blevet brugt. Det flygtige olier kan brænde og irritere sårbare steder, f.eks øjnene. Knust tørret rød chili er som regel mildere end frisk chili. Chilipulver kan være to forskellige ting. I Amerika er det en blanding af stødte krydderurter og krydderier, der bruges til chili con carne, andre steder er det ren stødt chili, der er grovere i strukturen end cayennepeber.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *