Dansk navn: E-vitamin

Alment: E-vitamin styrker immunforsvaret, og det findes i bl.a. vegetabilsk olie, margarine,nødder og æggeblomme. Meget tyder på, at E-vitamin nedsætter risikoen for blodprop i hjertet. E-vitamin findes i 8 naturligt forekommende kemiske former, som alle har vitaminaktivitet i kroppen. Af disse har alfa-tokoferol størst vitaminaktivitet og findes i størst mængde i kosten. Dagsanbefalingerne er 10 mg for mænd og 8 mg for kvinder, og lidt højere under graviditet og amning. Hos børn er anbefalingerne tilsvarende lavere. Indtagelsen af E-vitamin i kosten svarer til de anbefalede daglige tilførsler for alle aldersgrupper. Højt indhold af flerumættet fedt i kosten øger behovet for E-vitamin.Den eneste sikre indikation for E-vitamin er ved visse svære kroniske sygdomme i tarm, lever og bugspytkirtel. Der er endnu for få og usikre undersøgelsesresultater til at vurdere effekten af E-vitamin ved Alzheimers og Parkinsons sygdom. Om vitaminet har nogen plads i behandlingen af sukkersyge er også usikkert.Nogle undersøgelser har fundet, at høj indtagelse af E-vitamin i form af kosttilskud er forbundet med nedsat risiko for blodprop i hjertet. Resultaterne er dog ikke tilstrækkeligt entydige (se antioxidanter).

Naturlig forekomst: Vegetabilske olier og margarine er sædvanligvis rige på E-vitamin, som også findes i nødder og æggeblomme. E-vitamin er tilsat en del af vores levnedsmidler, fordi vitaminet er en antioxidant, der hindrer harskning af fedtstofferne.

Funktion: E-vitamin er en meget effektiv fedtopløselig antioxidant. Vitaminet beskytter mod ødelæggelse af frie radikaler (se antioxidanter). Ved inaktiveringen af det frie radikal omdannes E-vitamin selv til et radikal (toko-feroxylradikal), som tilbagedannes til E-vitamin af C-vitamin og muligvis coenzym Q10. E-vitamin kan stimulere immunforsvaret, hæmme sammenklumpning af blodplader og iltningen af kolesterol, processer, som alle godt kunne tænkes at være impliceret i blodpropdannelsen. E-vitamin menes også, at kunne nedsætte skader på kromosomerne. Det er forklaringen på, at nogle mener, at E-vitamin kunne være effektivt imod kræft. Alle disse funktioner har at gøre med E-vitamins antioxidative virkning.

Mangel: E-vitaminmangel er meget sjælden, og er ikke set ved utilstrækkelig indtagelse hos raske personer. Ved forskellige meget svære sygdomme i tyndtarm og lever har mangel på vitaminet givet balanceforstyrrelser, gangbesvær, synsforstyrrelser og muskeltræthed. (kilde: www.sundhed.dk)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *