Flæskesteg af svinekam
Beregn ca. 200 g kød pr. person. Der bruges 1 spsk groft salt pr. kilo kød. Stegetid og -metode er den samme for en steg fra 1 til 2,5 kg.

6 personer

1,2-1,5 kg svinekam uden ben
1-1½ spsk groft salt
½ l vand, hvis der ønskes sauce

Køb en svinekam uden ben – skåret af stykket fra mørbradenden op til 5. ribben – uden mørbradklods. Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm mellemrum, men undgå at ridse i selve kødet. Hvis slagteren har ridset stegen så gå den efter, nogle gange er ridsningen ikke dyb nok – især i siderne. Drys sværen med groft salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så lige som muligt. Brug sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel til at rette stegen op, så sværen ligger helt vandret. Hæld vandet i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 1½ time.

NB! – Saftigt kød fås bedst ved at bruge stegetermometer. Hold øje med centrumtemperaturen. Når den er 55 grader skal man mærke, om sværen er sprød. Er sværen ikke sprød, kan man skrue op på 250-300 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.

Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk. Tag stegen ud og lad den hvile i ca. 20 min. uden at være dækket til. I hviletiden samles saften i kødet, så det ikke løber ud, når stegen skæres for.

Flæskesteg med hvidløg

6 personer

2 spsk friske rosmarinblade eller 2 tsk tørret rosmarin
10 stk soltørrede tomater
3 fed hvidløg
4 spsk revet parmesanost
salt

Salt stegen som beskrevet ovenfor. Drys så ca. 1/4 af rosmarinen på sværen og gnid resten på kødsiden. Læg de soltørrede tomater og pillede hvidløg i bradepanden. Hæld vand ved. Herefter tilberedes flæskestegen efter opskriften ovenfor.

Når stegen er færdig sies skyen op i en gryde og skummes for fedt. Skær tomaterne i små tern og mos hvidløgene i saucen. Kog den igennem. Pisk osten i lige før servering og smag til med salt.
Servér med fx grøntsagsspyd og kartoffelmos.

Flæskestegssauce

6 personer

4-6 dl stegesky fra flæskestegen, bouillon, fond, vin eller sky fra stegeben, 2 spsk mel eller 3 spsk majsstivelse, salt, peber og evt. kulør.

Si skyen fra bradepanden over i en gryde. Lad den stå et øjeblik, og skum overfladen fri for fedt. Skulle der ikke være nok sky, kan man tilsætte bouillon m.m. Jævn med mel eller majsstivelse. Smag til med salt, peber og tilsæt evt. kulør.

Sauteret rødkål

6 personer

½ rødkål, ca. 600 g, 1 dl eddike, 1 rødløg, 20 g svinefedt eller smør, 2 spsk sukker, 1 dl rødvin, 3 hele nelliker, salt og peber.

Snit kålen fint og kom den i en skål. Hæld kogende vand og eddike over, så kålen er dækket. Lad det stå i ca. 5 min. og hæld så kålen til afdrypning i en sigte.
Pil rødløget og skær det i tynde skiver. Varm fedtet i en stor gryde. Tilsæt sukker og lad det gyldne lidt. Kom kål og løg i og svits det ved god varme 4-5 min. Hæld rødvin ved og kog kraftigt uden låg til en del af væden er fordampet. Tilsæt salt, nelliker og peber. Lad kålen simre under låg i 15-20 min.

Brunede kartofler

6 personer

3/4 kg små kartofler, 5 spsk sukker og 2 spsk smør

Kartoflerne koges og pilles evt. dagen i forvejen. Hvis kartoflerne er kolde, bør de overhældes med varmt vand og stå i 5-10 min. Hæld vandet fra. Sukker smeltes på panden. Når det er lysebrunt tilsættes smør og derefter kartoflerne. Skru evt. ned for varmen så karamelmassen ikke bliver for mørk. Hvis man skruer for meget ned, bliver karamelmassen stiv og vil ikke sættes sig på kartoflerne.
Vend hele tiden kartoflerne forsigtigt til de bliver pænt lysebrune over det hele.

Sommerurter

6 personer

1 grøn squash, 1 gul squash, 5 gulerødder, 1 bundt forårsløg. Dressing: 1½ spsk olie, 1 spsk balsamico eller vineddike, 2 tsk dijonsennep, salt og frisk basilikum.

Skær grøntsagerne i tynde ensartede stave, kog gulerødderne 3 min., squash 1 min. og forårsløg ½ min., i letsaltet vand. Hæld vandet fra. Pisk dressingen sammen, tilsæt 1 spsk vand. Basilikum hakkes fint. Hæld dressing og basilikum over grøntsagerne. Servér med kogt pasta.

Rødkålssalat

6 personer

½ rødkål, 1-1½ dl tyttebærsyltetøj, 3 spsk vineddike, 4 clementiner og 3 pigeonæbler.

Snit rødkålen i meget tynde strimler. Bland dem sammen med syltetøj, eddike og clementiner i både. Lad salaten trække mindst 1 time i køleskabet. Skær æblerne i tynde ringe efter at kernehusene er fjernet. Bland dem i salaten lige før servering.

Grøntsagsspyd

6 personer

250 g små champignon, 250 g cherrytomater, 1 spsk olie, 2 spsk friske rosmarinblade eller 2 tsk tørret rosmarin og 6 spyd, fx træspyd.

Bland champignon og tomater med olie og rosmarin. Fordel grøntsagerne på 6 spyd, og læg dem i et ovnfast fad, som stilles i ovnen i 8-10 min. ved 200 grader. Vend dem evt. efter 5 min. Servér fx med kartoffelmos og hvidløgsparmesansauce.

Andre serveringsforslag

– Brunede og hvide kartofler, rødkål, halve æbler med gelé og sauce.

– Bagte kartofler og rødkålssalat.

– Hasselback kartofler og salat af icebergsalat, æbler, druer, fennikel og valnødder med olie-eddike-dressing.

– Pastasalat af kogt pasta og soltørrede tomater i strimler. Dressing af olie, citronsaft, revet citronskal, salt og peber.

– Kartoffelsalat af nye kartofler i skiver, letkogte bønner og blomkålsbuketter, tomater i både og plukket salat. Dressing af olie, eddike, sennep og masser af krydderurter.

– Letkogte gulerødder og squash i skrå skiver vendt i smør og hakket persille. Hertil kartofler.

Tekst og billeder venligst udlånt af Danske Slagterier.

Print Recipe
Flæskesteg
Stem: 0
Bedømmelse: 0
Dig:
Bedøm denne opskrift
Måltid Hovedret
Land Dansk
Kost typer Alm. Retter
Råvarer Svin
Forberedelses tid 240 Minutter
Antal personer
Personer
Måltid Hovedret
Land Dansk
Kost typer Alm. Retter
Råvarer Svin
Forberedelses tid 240 Minutter
Antal personer
Personer
Stem: 0
Bedømmelse: 0
Dig:
Bedøm denne opskrift

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *