Grønne bønner

Den grønne bønne tilhører familienpapilionacea og er derfor egentlig en bælgfrugt og ikke en grønsag. Men da den grønne bønne spises, mens den er en saftig umoden bælg, som en grønsag, er den medtaget her.
Bønnens navn kommer af det gamle indoeuropæiske ord, Bheu, der betyder at svulme. Dens latinske navn er Phaseolus.
Den grønne bønne stammer fra Peru og kom til Europa i 1500-tailet. Gamle fund vidner om, at der længe har været dyrket forskellige sorter af bønner. I middelalderen var hestebønnen den mest kendte art, og det blev en slags fællesbetegnelse for de øvrige sorter. De mange forskellige bønnearter dyrkes nu over hele verden og er for mange folkeslag en vigtig fødekilde. I nogle afrikanske lande dyrkes bønneplanter for bladenes skyld, af hvilke man laver en velsmagende stuvning. I Kenya bruger den fattige befolkning brændt bønnehalm som mineral og krydderi til maden. l det hele taget er bønner et af de vigtigste næringsmidler for en stor del af den fattige verdens befolkning, idet det høje proteinindhold giver en bedre ernæringssammensætning, hvor animalske produkter er sjældne luksusgoder.
Snittebønne er den populære betegnelse for den grønne sort. Grønne bønner kan købes året rundt som dybfrost eller på dåse. Der findes flere sorter feks brydbønner, der har tynde og smalle bælge.
Desuden findes perlebønner, som har korte, runde bælge. En fin sort er haricots verts, som har små tynde bælge.
Den tørrede bønnes frø har et højt næringsindhold, men kan være lidt svær at fordøje. Knust til mel bruges den i kosmetikindustrien, feks til teatersminke.
Skønt bønner er velsmagende, næringsrige og lette at dyrke herhjemme, er vi ikke de store forbrugere af grønsagen og det er synd, fordi den kan indgå i mange retter, hvorved både smag og ernæringsværdi forhøjes.

Tilberedning:
Bønner af god kvalitet må ikke have grove ribber og både de grønne og de gule findes i ribbefri udgaver. Skyl bønnerne godt og nip enderne af. Egentlig er det kun nødvendigt at nippe stilkhæftet af, mens den spidse ende normalt kun fjernes af kosmetiske grunde eller af folk med meget kildne ganer. De grønne bønner kommes i kogende letsaltet vand og koges i højst 7-8 min, da de ellers bliver slappe og lidt kedelige.
Bønner importeres med mellemrum sydfra om foråret, hvor vores hjemlige bønnesæson først ligger i august og september.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *