Jagttid: 1. okt. – 31. dec.
Jagtudbytte pr. år: 150-200.000
Handel med hare er tilladt.

Haren er kendt af de fleste og forekommer over hele landet med de tætteste bestande på øerne. Den ses ofte på den åbne mark, men en del harer holder til i skoven.
Harebestanden har tidligere været meget større, men det moderne landbrugs effektive og meget hurtigtgående maskiner dræber mange dyr- voskne som yngel.
Jagtformerne er mange. Tidligere var trampejagten populær. Man gik hen over markerne og skød harerne i opspringet fra deres leje, som de danner ved at skrabe en lille fordybning i jordoverfladen – det såkaldte hareleje. Da harerne ikke i samme grad som tidligere holder til på den åbne mark skydes de ofte på drivjagt i skoven eller på en blandet jagt.
Forud for flåning af en hare bør den hænge en passende tid, afhængig af ydertemperaturen. Den bør ophænges i bagløbene på et luftigt og køligt sted (f.eks. på en nordvæg) så højt oppe, at hunde o.l. ikke kan nå den. Ved en ydertemperatur på en halv snes grader modnes kødet i løbet af 4-5 dage – ved frostgrader eller omkring 0 kan haren udmærket hænge i 8-10 dage inden den flåes og lægges i fryseboks eller anvendes..
En ung hares hovedskind sprækker lettere end en gammel hares, hvis man tager et solidt tag i harens ører og trækker/drejer i hver sin retning vinkelret på hovedet.
Er det muligt at gennerive det yderste af det mørke på en ørespids, er haren under ét år gammel. En anden, men sikker måde at aldersbestemme en hare på er, at se på harens forløb. Er haren under syv måneder gammel, vil der på højre side af benet, lige over poten, være en fortykkelse. Det er en bruskknude, man kalder den “”ærten””. Den vil være væk, når haren er over syv måneder.
En voksen hare vejer omkring 4 kg.

Tekst af: Carl Grønbjerg
For mere viden om vildt og opskrifter, se/køb bogen: Hvor vildt kan det blive…
Kan tilberedes som kylling. De kan tilberedes hele, men udskæres oftest i ryg, kølle, bov og bryst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *