Hvidkål er en hovedkål, og kål hedder på engelsk – cabbage, der kommer af ordet caput, som betyder – hoved. I de gamle optegnelser kaldes planten derfor – kabuskål. Herhjemme findes to sorter – sonuner- og vinterhvidkål. Sommerhvidkålen har løsere blade og kortere holdbarhed, mens vinterhvidkålen er mere kompakt og holder sig længere frisk, og hvis den opbevares i kuler eller kolde kældre, kan den holde vinteren over.
Hvidkål er en af de billigste grønsager vi har, og den kan anvendes på utallige måder. Kålen har været anvendt som løgerstatning under betegnelsen taffeldrys, hvor den blev ristet og tilsat løgaroma. l østlandene bruges hvidkålen dagligt,tilberedt som surkål, hvor den ved henstand går i gæring og danner mælkesyrebakterier. I denne form bliver kålen et let fordøjeligt næringsmiddel.
Hvidkål har været kendt som lægemiddel helt tilbage til vikingerne, som anvendte omslag af kålblade på sår og betændelser, fordi det havde en lægende virkning. Man har brugt hvidkålsafkog mod maveproblemer, og i dag kan man se hvidkålssaft anvendt af maveltarmkræftpatienter.
Tips og råd
Et sommerhvidkål vejer ca. l kg og et vinterhvidkål vejer ca. 2 kg
Ved kogning af hvidkål, fjernes stokken, den kan smage lidt bittert, og desuden mindskes den ramme kållugt. Et andet gammelt husråd anbefaler, at man lægger et par tørre rugbrødskiver i en sigte over den kogende kål, hvorved lugten mindskes. Hvis det passer til retten, hjælper det at krydre med kommen og enebær mod luft i maven. Men – det bedste råd er ganske enkelt – tyg maden godt og grundigt.

Intet indhold fundet

Det lader til, vi ikke kan finde det du leder efter, måske en søgning kan hjælpe