Kategori Arkiver: Køkken ordbog

Nogen gange støder man på ord og begreber i forbindelse med mad og opskrifter, som man ikke forstår.

Vi har lavet denne køkken ordbog, hvor vi har samlet og forklaret nogle af dem. Den er langt fra fyldestgørende, men den vil løbende blive udvidet.

Hvis du søger på et enkelt bogstav vises alle de ord / begreber, der starter med dette bogstav. Skriver du et ord, vil du få vist alle de forklaringer indenfor hele køkken ordbogen, hvor ordet indgår.

Du er velkommen til at sende os idéer til andre ord / begreber der bør forklares. Skriv til os på Ris & ros.

Jordnød

Jordnødden (Arachis hypogaea) er egentlig en bælgplante, men den regnes for en nød, idet den ofte spises i ristet stand og herved smager som nødder. Planten stammer fra Peru og Brasilien, hvor den har været dyrket af inka- og mayastammerne. De spanske søfarere togjordnødden med til Spanien og Afrika og derfra til java, Kina og Japan. I dag er den en vigtig afgrøde i hele Asien og Afrika. De afrikanske jordnødder blev senere bragt til USA sammen med slavehandlen. I de følgende århundreder dyrkedes jordnødden i Virginia og Carolina, men mest som en blomsterkuriositet. Det er nemlig en smuk plante med gule ærteblomstlignende blomster, der efter bestøvning borer sig ned i jorden, hvor nødderne udvikles – deraf navnet jordnød. Brugen af jordnødder som føde skete tilfældigt i USA under borgerkrigen, da soldaterne opdagede at ristede jordnødder var en fortrinlig spise. Idag er de et almindeligt næringsmiddel i USA i form af jordnøddesmør, saltede peanuts og jordnøddemel og -olier.

Chilipulver

De tørrede chilipebre der især bruges i det latinamerikanske køkken kan også fås i pulverform. Der findes mange forskellige chilifrugter f.eks. ancho, jalapeno, mulato, pasilla og den såkaldte røde chili. Chilifrugten kan dyrkes i drivhus eller vindueskarm. Den brændende smag skyldes stoffet capsaicin, der virker bakteriedræbende. Frugten er bl.a. rig på C-vitamin og bruges på samme måde som cayennepeber.

Ingefær

Ingefær er en sivlignende plante der tilhører orkidefamilien. Den kræver tropisk varme for at trives og formeres ved vandret voksende rodskud. Det er disse rodskud der bruges som krydderi og de høstes når de er 10 cm lange. Rødderne indeholder 3 % æteriske olier der har en stimulerende virkning på maven. Ingefær kan i dag købes som pulveriseret og tørret krydderi. Hele tørrede stykker af rødderne og som friskvare. Frisk ingefærrod bruges gerne i orientalske retter mens det tørrede krydderi bruges i bagværk. I dag er ingefær kendt som et middel mod søsyge og køresyge.

Hasselnød

Hasselnødden (Corylus avellana) har fået sit navn efter det oldnordiske ord hassel eller hase, der betyder hylster.
Hasselen var en udbredt busk i fyrre- og egetiden, dvs. 7-6000 år for vores tid. Fund fra bopladser vidner om at nødden har spillet en stor rolle som næringsmiddel, og der er fundet redskaber lavet af træets ved i mange udgravninger. Hasselen er altså egentlig en busk, men den kan vokse sig over 9 meter høj. Den vokser vildt i store dele af Europa og helt op til 63. nordlige breddegrad. De vilde sorter er i reglen mindre i frugten, mens de dyrkede sorter, som f.eks. Filbert og Lambert giver store nødder. Hasselnøden vokser stadig vildt, men dyrkes i mange haver herhjemme. Den høstes når rugen er moden, og gode nøddeår og høstår følges ad. Hasselnødder skal opbevares tørt og uden haser, F.eks. i en pose under hanebjælken eller i fugtigt sand, så bevarer de deres friske smag længere. Men det er vigtigt, at det er et absolut musefrit sted.

Løgsalt

Løgsalt er et blandingskrydderi der består af tørrede og formalede løg blandet med salt. Løgsalt bruges til at krydre fiske, kø og æggeretter samt til sovse og marinader. Man kan selv lave løgsalt ved at knuse friske løg til en pasta sammen med en passende mængde salt og lade indholdet tørret i ovn ved 40 grader, hvorefter alle dele formales og sies.

Solsikkeolie

En af de nyere typer olie, der er dukket op på markedet. Selve solsikken stammer Amerika og blev først bragt til Europa af Spanierne i 1569. I de første mange år blev den meget høje og hurtigtvoksende plante kun brugt som prydplante, og det var først i begyndelsen af det forrige århundrede, at en bonde fra Ukraine fandt på at presse solsikkekernerne, af hvilke der er omkring 2000 i hver blomst.
Anvendes til bagning, friture, dressinger og saucer.

Radise

Den er en del yngre end ræddiken og dukkede først op i Vesteuropa i 1500-tallet. Knolden er langt mindre og en del skarpere i smagen. Den findes i en lang række sorter, som har vidt forskellig anvendelse. Herhjemme dyrker vi den for rodens skyld og bruger den som krydderi og appetitvækker, mens man feks. i Ægypten dyrker en sort, blot for toppens skyld. I Kina dyrker man en sort, hvor frøene kan presses til olie og erstatte sennepsolie.