Kategori Arkiver: Køkken ordbog

Nogen gange støder man på ord og begreber i forbindelse med mad og opskrifter, som man ikke forstår.

Vi har lavet denne køkken ordbog, hvor vi har samlet og forklaret nogle af dem. Den er langt fra fyldestgørende, men den vil løbende blive udvidet.

Hvis du søger på et enkelt bogstav vises alle de ord / begreber, der starter med dette bogstav. Skriver du et ord, vil du få vist alle de forklaringer indenfor hele køkken ordbogen, hvor ordet indgår.

Du er velkommen til at sende os idéer til andre ord / begreber der bør forklares. Skriv til os på Ris & ros.

Nogen gange støder man på ord og begreber i forbindelse med mad og opskrifter, som man ikke forstår.

Vi har lavet denne køkken ordbog, hvor vi har samlet og forklaret nogle af dem. Den er langt fra fyldestgørende, men den vil løbende blive udvidet.

Hvis du søger på et enkelt bogstav vises alle de ord / begreber, der starter med dette bogstav. Skriver du et ord, vil du få vist alle de forklaringer indenfor hele køkken ordbogen, hvor ordet indgår.

Du er velkommen til at sende os idéer til andre ord / begreber der bør forklares. Skriv til os på Ris & ros.

Vildsvinet Vildsvin Jagttid: Orne: 1. sept. – 31. jan. So og grise: 1. okt. – 31. jan. Vildsvin Jagtudbytte pr. år: Opgøres ikke, da vildsvinet ikke betragtes som fast hørende til den danske fauna. Handel med vildsvin er tilladt. Vildsvinet indvandrede til Danmark i fyrreskovstiden og har op gennem stenalderen været et vigtigt jagtvildt. Antagelig […]

En af naturens største gaver til gastronomien. Trøfler tilhører en svampegruppe, der vokser fuldstændigt under jorden, og som har et temmeligt stort, knoldformet frugtlegeme, og et trådformet mycel, der tildels snylter på rødderne af de træagtige planter, i hvis nærhed svampene vokser. Den mest kendte er den sorte eller ægte trøffel, “”Tuber melanosporum,”” der findes […]

Ligesom viben er et forårstegn for landmanden, er stenbideren det for fiskeren. Denne klumpede og meget uelegante fisk kommer i marts/april ind på meget lavt vand langs vore kyster og i fjordene. Her lægger hunnen æggene i store klumper på stenbunden. I parringstiden er hannen rødlig på bugen mens hunnen er blågrøn. Hannen vogter æggene […]

Slethvarren minder meget om pighvarren, men skællene er normalt udviklede. Den gyder på samme steder og på samme tidspunkter som, pighvarren, så bastarder er ikke ualmindelige. Den er venstrevendt ligesom pighvarren, men er slankere og mere grålig i farven. Slethvarrens kød er hvidt, fast og velsmagende. Den erstatter ofte den dyrere pighvar i restauranter, hvor […]

Skærisingen har en giftig pig ved siden af gattet. I områder, hvor skærisingen fanges i større stil, ses ældre fiskere med deforme fingre, der skyldes mange års stik fra skærisingens pig. Skærisingen er ru på overfladen ligesom skrubben, men kan især kendes på den karakteristiske langstrakte krop, den lige sidelinie og dens ensartede farve. Den […]

Skorzonerrod udtales skårsonérrod, med tryk på tredje stavelse og er en kurveplante. På latin hedder den Scorxonera hispanica, som betyder spansk sort rod. På dansk kalder vi den også kopatte, fordi den indeholder så meget mælkesaft, at det ligefrem bobler frem, når man skærer i den, eller aspargesrod, idet den kan tilberedes og serveres som […]