Jagttid: Hjort: 1. sept. – 31. jan.
Hind og kalv: 1. okt. – 31 jan.
Jagtudbytte pr. år: ca. 2500
Handel med kronvildt er tilladt.

Kronvildt er vort største, vildtlevende pattedyr. I Danmark lever en stamme, som har været her fra istidens ophør for ca. 10.000 år siden. Findes på den frie vildtbane kun i Jylland.
For mange jægere er kronvildtjagt noget helt specielt. De store dyr er meget sky og vanskelige at komme på skudhold på pürschjagt. Kronvildt skydes ofte på drivjagt, som er en krævende jagtform.
Fra 1970 – 1990 er bestanden vokset stærkt og kronvildtkød kan i dag købes udskåret, herunder en del importeret kød. Hertil kommer, at kronvildt opdrættes i farme i lighed med dåvildt. Udbuddet af “”hjortekød”” er derfor rigeligt.
Når dyret er skudt skal indvolde straks udtages (dyret brækkes, som det hedder i jagtsproget). Hjerte og lever tilfalder normalt den person, som brækker dyret. Der kan tilberedes et helt måltid af disse dele. Dyrekroppen skal helst “”hænge”” en tid for at modne kødet – gerne 8-14 dage ved temperaturer helst ikke over 5-10 grader. (40 graddage).
Kødet kan tilberedes ved stegning, men mange foretrækker at lade dele af dyret røge. Kød fra hjorte, som er skudt i brunsttiden, kan have afsmag heraf.
Gennemsnitsvægten for kronvildt: Hjorte ca. 155 kg. Hinder ca. 90 kg.
Generelt for alderbedømmelse af hjortevildt er, at kalvene i statur klart adskiller sig fra voksne, ældre dyr. Den tredie kindtand er tredelt som “”mælketand””. Dens blivende afløser er todelt. Eksisterer der ingen tredie kindtand er dyret over ét år. Det bedste og mest sikre, når det drejer sig om udvoksede dyr, er tænderne. Tandsliddet røber alderen.

Tekst af: Carl Grønbjerg
For mere viden om vildt og opskrifter, se/køb bogen: Hvor vildt kan det blive…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *