Kategori Arkiver: Mad med mere

De vilde råvarer – Naturens Guld

Naturen er i virkeligheden et kæmpe supermarked, hvor alle varerne er gratis. Sådan er der flere og flere, som efterhånden tænker. En nordisk madbølge ligger i øjeblikket over os og det er blevet utrolig populært med økologi og hjemmedyrkede krydderurter. Derfor ligger det lige til højrebenet at gå en tur udenfor og blive inspireret. Der findes utallige forskellige friske vare i naturen, som bare venter på at blive hentet ind i køkkenet. Afhængigt af sæsonen findes der, bær, svampe og urter men også frugter. Tænk at det virkelig er muligt, at der i vores danske natur findes så mange forskellige råvare, og vi alligevel gentagende gange tager i super markederne for at handle ind. Vi burde ærlig talt skamme os. Det kræver selvfølgelig at man ved hvad man skal lede efter, men hvis man sætter sig godt ind i det, så er det en helt ny verden, som åbner sig. Hver eneste dag bliver vi bombarderet med oplysninger om smiley-ordninger, nøglehuller, diverse mærker, økologi og meget, meget mere. Hvis du derimod lukker øjnene og samler alt det mod du har inden i dig, bevæger dig ud i den vilde natur og går på jagt efter det sande guld, så behøver du ikke længere bekymre dig om alle disse uoverskuelige oplysninger. Mange kokke råder også danskerne til at gå ud på den anden side at døren for at se hvad der mon gemmer sig af skjulte skatte.

 

Slip sanserne løs
Når du endelig er kommet udenfor i den rette påklædning, skal du lukke dine øjne kun et øjeblik. Nu skal du forestille dig at du er tilbage til stenalderen og der kun findes den vilde natur. Du kan pludselig høre fuglene kvidre og måske blæser vinden blidt i dit hår og visker dig i øret. Åben nu øjnene og kig dig omkring. Nu ser du en helt masse planter, buske og træer. For at du kan overleve i denne verden er det vigtigt at indtage et ordenligt måltid mad. Det vigtigste at indtage er vitaminer og mineraler, det ved vi alle sammen. De er jo lige foran din næse, i bær og urter. Nu handler det blot om at finde de rigtige!

Det er vigtigt at du ved hvad det er du leder efter derfor er her lavet en liste over ting du kan finde over alt i Danmark på et begyndende niveau.

Hyldebær
Hyldebær vokser på træer rundt om i hele Danmark og er et af de mest udbredte ”pluk-selv” træer. Disse bær hænger tungt i sensommer sæsonen i store flotte klaser.

Brombær
Vokser vildt i nogle byer omkring kolonihaver som krat og på landet langs veje. De er bedst i sensommeren.

Skovjordbær
Skovjordbær, det siger lidt sig selv. De vokser i skovbundet og er en meget lille plante. Nogle gange kan man være heldig også at finde dem omkring kolonihaver i byerne.

Ribs
Ribs findes for det meste ved kolonihaver. Det er smukke røde bær som er bedst i sommerperioden.

Æbler
Æbler kan man finde på mange jernbane-strækninger og i nogle byer omkring kolonihaver. Der findes mange forskellige sorter og det kan faktisk lade sig gøre at finde æbler i naturen hele året rundt.

Hasselnødder
Hasselnødder findes i rigtig mange krat langs vejkanter og i skove. De er godt gemt under bladene men hænger altid i klaser af 3-5 nødder.

Karl Johan
Når man skal på svampe jagt er det meget vigtigt at man ved hvad man kigger efter. Gå derfor på nettet eller medbring en svampebog. Der er mange Danske svampe, som minder om hinanden og det har man bestemt ikke lyst til at gå fejl af. Derimod skal man ikke lade sig skræmme. Rundt omkring er der forskellige svampe guidede ture man kan komme på. Når man først er inde i det, er det et helt eventyr at kunne gå på opdagelse. Svampe sæsonen siger man er i efteråret, men der findes svampe hele året rundt i de danske skovbunde.

Blåmuslinger
På de fleste strande kan du finde blåmuslinger. For det meste er blåmuslingerne åbne. Man skal her være meget påpasselig med at man ikke indtager blåmuslinger der er syge eller døde. Man kan undersøge nærmere hvilke kendetegn man skal holde øje med på nettet.

Der findes mange flere. Men eftersom det nu er ved at være efterårs sæson er det lige præcis de nævnte ingredienser der findes i vores natur netop nu. Nu er der altså ingen undskyldning for ikke at leve sundt. Der er ikke noget der hedder ”Jeg er på SU eller kontakthjælp, så jeg har ikke råd”. Det er bare om at komme ud og gå på opdagelse! Vi skal være utroligt taknemmelig for det vidunderlige land vi lever i, i hvert fald når vi taler om råvare!

Ny sund livsstil og slankekur – Tyggegummi

At et tyggegummi kan slanke, lyder som en utrolig vild skrøne, men forskere mener nu, at have bevist at det passer. Vi ved alle sammen, at jo mere vi fylder i os, jo større bliver vi. Men erstatter vi mellemmåltiderne med et stykke tyggegummi, så skulle det sætte hele processen i stå. Om vi ligefrem slanker os af det, er jeg i tvivl om.

Det der sker, når vi putter et stykke tyggegummi i munden er, at der produceres spyt i munden-hulen, som vi helt automatisk synker. Maven bliver nu tricket til at tro, at vi rent faktisk er i gang med at spise. På den måde holder man mæthedsfornemmelsen på plads og sulten væk. Udover at holde sulten væk, så stiller det også trangen til sukker. Det hindrer simpelthen trangen til, at du putter andet i munden. Det må være på den måde, at man mener at et stykke tyggegummi kan slanke. De fleste slankeforskere og kostvejledere råder ofte deres patienter til, at putte et stykke tyggegummi i munden, hvis de føler trangen til det søde, så noget må der være om det.

Lige siden første Verdenskrig har U.S. militær sendt gratis tyggegummi til deres militær personale i felten, til det formål, at forbedre tændernes sundhedstilstand, dæmpe stress og psykiske spændinger. Ligeledes skulle det øge deres årvågenhed. I dag står der også på de fleste tyggegummi pakker, at det beskytter tænderne mod det ene og det andet.

Andre forsker mener, at tyggegummi decideret ødelægger din slankekur, og oppuster maven. Disse forskere er fra University of Buffalo og mener at deres testpersoner, efter at have tygget tyggegummi havde mindre lyst til sund mad. Forskerne mener at det er mint-smagen, som gør det svært at vælge sund mad, da mint-smag og grøntsager simpelthen ikke går godt sammen. Det kan godt være, at tyggegummi får dig til at småspise mindre, men det kan også gøre at man vælger mad med flere kalorier, og så står vi jo lige igen.

Trods tvivlen om hvor hvidt tyggegummi er slankende eller ej, mon ikke vi bør gøre fornuft i, at putte et stykke tyggegummi i munden en gang imellem. Det holder os vågne og det giver sunde og stærke bisser!

Svampejagt

Svampejagt

Svampejagt er en aktivitet for hele familien. Men det er vigtigt, at man ikke bare kaster sig ud i det hvis ikke man ved noget om hvilke svampe der er hvad. Der findes rigtig mange spiselige svampe i de danske skove hele året. Men specielt fra august til oktober finder man særlig mange svampe. Der findes også rigtig mange giftige svampe i naturen, derfor er det vigtigt at være særlig opmærksom på hvad man tager med hjem i sit køkken.

Læs mere om giftige svampe her: http://www.naturstyrelsen.dk/Naturbeskyttelse/Artsleksikon/Svampe/Svampeguide/giftigsvamp/

Svampe er til gavn for mange andre væsner end du og jeg. Dyrene, som lever i skovene og den vilde natur lever af disse svampe. Men bare fordi en slange eller et pindsvin har taget en bid af svampen betyder det ikke at vi mennesker også kan spise den. Hvis du er i den mindste tvivl om hvorledes svampen er giftig eller spiselig, så lad svampen stå.

Herunder er nævnt 2 spiselige svampe, som er forholdsvis nemme at finde i den danske natur.

  • Markchampignon
  • Almindelig kantarel

Markchampignon

Denne svamp er i familie med den champignon vi kender fra supermarkedet. Den vokser på åbne græsmarker, særligt hvor der går heste. Dog kan man også finde dem i haven eller i parkerne i byen. Mark-champignonen elsker næringsrig jord og vokser specielt i juni frem til slutningen af oktober. Mark-champignon vokser især godt, hvis der har været tør sommer og der pludselig kommer meget regnvejr.

 

Når Mark-champignonen vokser er den først kugleformet, hvorefter den bliver mere hvælvet formet og til sidst næsten flad. Den måler ca. en diameter på 5-10 cm. Hatten er hvid med små skæl. Lamellerne under hatten er chokoladebrune, ligesom på en almindelig champignon. Lamellerne hænger frie fra stokken og er som unge svampe sart rosa hvor efter de skifter farve med tiden og ender til sidst med at være helt sortbrune. Stokken er 3-6 cm høj, dvs. at den er forholdvis kort. Den måler 2,5 cm i tykkelsen.

Dens duft er behagelig og smagen er mild.

 

Forveksling

Der findes en giftig art af champignon, denne art bliver tit forvekslet. Den hedder karabolchampignon og har en meget skarp lugt.
En anden farlig svamp man kan forveksle denne svamp med er snehvid fluesvamp. Disse fluesvampe har hvide sporer og lameller.

Almindelig Kantarel

Læs også ”Kantarel (grov grøntsag)”.

Vi kender denne svamp fra diverse supermarkeder men også fra tv-køkkener, hvor de omtaler kantarellen, som en fin spisesvamp med en yderst god holdbarhed. Denne svamp er et godt sted at starte hvis man vil springe ud i svampejagt, som nybegynder. Der er nemlig ikke mange giftige svampe man kan forveksle med denne herlige svamp.

Almindelig kantarel vokser sammen med mange træarter. Især finder man den sammen med bøg, eg og birk. Faktisk kan man også finde kantarellen på heden hvis blot der står fyrretræer i nærheden. Derfor kan man også finde svampen i løvskov og nåleskove samt ved kanten af birkemoser. Man betegner i dag svampen som almindelig over hele landet. Der skal altså blot være træer i nærheden. Almindelig kantarel har det bedst i fattig jordbund med passende sur jord. Den kommer frem efter meget regnfulde perioder allerede i juli måned men man har nemmest ved at finde dem omkring august. Almindelig kantarel vokser helt frem til november.

Forveksling

Denne svamp kan forveksles med en giftig svamp. Nybegyndere bør tage sig i agt her. Den forveksles med en svamp, som også er gul i farven, en tragtformet hat og med nedadløbende lameller. Denne svamp hedder netbladhat. Sørg derfor for at have undersøgt hjemmefra forskelle ved disse to svampe.

 

Husk at det er vigtigt at undersøge godt og grundigt hjemmefra hvor de forskellige svampe ser ud og deres forskelle. Læs også: http://www.naturstyrelsen.dk/Naturbeskyttelse/Artsleksikon/Svampe/Spiseligesvampe/

Hyldebærsuppe “den gode fra mormor”

Sensommeren nærmer sin slutning. Men hvorfor ikke få det sidste ud af sommeren. De fineste hyldebær hænger netop over hovedet på os og venter på at blive plukket. Samtidig er det æble sæson netop nu, så det er bare om at komme i gang med at plukke løs. Sensommeren bringer en helt masse regnvejrs fyldte dage med sig, hvor man ofte har lyst til at blive under dynen og bare kigge ud på regnen. Her er en lækker opskrift på hyldebærsupper. Med den sikre du dig, at holde forkølelse og andre irriterende sygdomme væk. Denne portion er god til 2 personer.

Skyr med hjemmelavet müsli

Dette sunde måltid kan serveres som dessert, morgenmad eller mellemmåltid. Den er rigtig god til at erstatte en almindelig portion yoghurt, hvis man ønsker noget der er lidt sundere. Ingredienserne er efter fri fantasi, man kan næsten tilsætte alt. Som dessert ville jeg anbefale lidt friske frugter og måske lidt revet mørk chokolade. Denne opskrift rækker kun til én person.