Den tidligste grønsag vi kender er majroen, den kan høstes allerede i maj, hvis den dyrkes under glas. Majroen kaldes også for haveroen, bortfelderroen, hvidroen og forskellige havebøger kalder den for dværgturnips. Den menes at være opstået fra den vilde agerkål. De mest almindelige sorter af majroen er hvide, har runde hoveder og saftigt kød. Men der findes også sorte og mørkegrå typer, og formen kan variere mellem runde eller lange pælerødder.
Majroen er først nu på vej ind i de danske køkkener, hvorimod man har anvendt den meget i Norge og Sverige. Majroen har sæson fra maj til hen i august, og sås den igen i august, kan den høstes helt hen i december. Får den lov at stå hele sommeren, bliver den uspiselig. Majroen kan blive på størrelse med en kålrabi, men noget fladtrykt i formen. Kødet bliver grønligt over jorden og roden let træet og sennepsagtig i smagen. Den er bedst og lækrest, når størrelsen når en diameter på ca. en 5-krones størrelse.
Tips og råd
En majroe vejer i gennemsnit ca. 50-80 g.
Majroen er en sæsonbetonet grønsag, med kort holdbarhed på grund af det store vandindhold. Den skal derfor opbevares koldt og spises kort efter optagning for at sikre, at den er sprød og lækker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *