Mangold er en salturt, der også kendes under navnet bladbede eller sølvbede og som er i familie med langt bedre kendte beder som, rødbede, foderroe, sukkerroe og alle er varianter af arten Beta Vulgaris.
Mangold kommer af det tyske ord Manikold, som betyder gyldent halsbånd, som hentyder til bladstilkens farve. På engelsk hedder den Swiss chard.
Dens oprindelige vilde sorter var mindre kødfulde og havde små blade, mens de sorter vi kender idag har store stilke og blade. Der kan købes sorter, der er hvid-, gul-, eller rødstilkede. På grund af dens smukke farver har mangold også været dyrket som prydplante. Sølvbeden er en variant af mangold, som også kaldes romersk kål. Den har tykkere stilke der egner sig glimrende til syltning.
Grønsagen stammer fra Atlanterhavskysterne, men findes også i Europa, på Madeira, De Kanariske Øer og i middelhavsområdet og selv så langt Østpå som i Indien. Den har været brugt såvel i madlavningen som i lægevidenskaben så langt tilbage som i det gamle Rom og senere omtaler den græske filosof Aristoteles den røde udgave omkring det 4. årh. Theophrastus omtaler de mørkegrønne variationer. I England finder den anvendelse som køkkenurt og findes i de tørste optegnelser over disse fra 1570. Planten er kommet til England fra Portugal. I 1600-tallet omtaler en schweizisk botaniker den gule sort og englænderne benyttede denne botanikers nationalitet som navn for planten.
Dyrkning af mangold er også af ældre dato i Norden, selv om den kun er lidt udbredt.
Når spinaten er afhøstet, er mangolden klar til brug. Ligesom spinat kan den have et højt indhold af oxalsyre, der bedst neutraliseres ved at koge den med mælk. Bladpladerne kan koges og spises som spinat. De er rige på caroten og C-vitamin. Bladstilkene egner sig godt til stuvning o.lign.
Tilberedning:
Mangolden skylles og rodenden, samt visne bladdele fjernes.
Mangolden kan anvendes på samme måde som spinat og bladene er mest sprøde lige efter plukning.
Ligesom spinat akkumulerer mangold nitrat i bladene, så derfor er det godt at vide, hvordan den er dyrket, specielt hvis man spiser den i større omfang.
Nogle sorter af mangold har tykke kødfulde bladstilke der kan syltes eller tilberedes som asparges.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *