Alufolie
Tyndt metal til indpakning af madvarer.
 
Amaretti
Italienske mandelkager fra Piemonte-egnen - en slags mandelmakroner. Smuldrede amaretti bruges ofte i desserter.
 
Ananassalvie
Ananassalvien (salvie elegans) dufter dejlig parfumeret af ananas. Det er en krydderurt i slægt med lægesalvie og den kan blive over 2 meter høj i en velgødet jord. I løbet af sommeren kommer de postkasserøde store læbeblomster frem. Brug blade og blomster i maden. Bladene giver en let smag af citron f.eks. kogt med i en æblegele. Planten bør tages ind før frost. Den kan være svær at få til at overvintre.
 
Anisisop
Ny krydderurt, der smager som anis. Blomsterne er blå, og samlede i flotte aks. De fremkommer midt på sommeren og holder usædvanligt længe, både på planten og som afskårne.
Anisisop har mange anvendelsesmuligheder, først og fremmest i salat, samt til fiskeretter og grønsager.
Blomsterne er spiselige ligesom resten af planten, og pynter i salatskålen. Hele planten har den karakteristiske, let sødlige lakridssmag og duft. Planten er hjemmehørende i Nordamerika, hvor der gror flere nærtbeslægtede arter. Den er hårdfør og nøjsom, og klarer sig på næsten al slags jord.
Anisisop (Agastache anisata) ynder en solrig vokseplads, men trives fint i let skygge. Den bliver op til 75 cm høj, og er flerårig.
 
Antipasti
Italiensk udtryk for små appetitvækkere - hors doeuvre. Antipasti kan bestå af små kolde lækkerier f.eks. salami, mortadella, lufttørret skinke, oliven og forskellige, marinerede grøntsager.
Varme antipasti kan f.eks. være små, stegte fisk dryppet med citronsaft eller bruschetta: Grillet italiensk brød med olivenolie og tomat.
 
Arrowroot
Arrowroot er et fintmalet, hvidt mel udvundet af bestemte tropiske planters rodknolde. Det vegetabilske stivelsesmiddel udrøres i lidt vand før brug. Anvendes især i desserter.
 
Asie
Asieagurken er en slægtning til agurken og dyrkes på friland i Danmark. Foruden agurken er den også beslægtet med drueagurken. Asieagurken bruges til sylteproduktet syltede asier der er et almindelig tilbehør til god dansk mad. Asieagurken kan også spises i salater. Den har et højt vandindhold og kan derfor anbefales i diætkost.
 
Aspargesært
I Ægypten var denne ært førhen så eftertragtet en spise for en af deres farauoner at man blev halshugget hvis man spiste ærterne. Aspargesært (tetragonolobus purpereua) er en bælgplante. Den er etårig og udvikler såkaldte kantbælge der bør blanceres før spisning. Blomsterne er purpurrøde og smukke - de kan
bruges i salater m.m. Aspargesært er flot at binde op ad stakit og hegn. Man spiser de dampede bælge ligesom artiskokblade. Bider den bløde del af bælgen og efterlader den træede del på tallerkenen. Bælgene skal plukkes mens de endnu er grønne og saftige.
 
Aspic
Aspic er nedkogt, klaret kogekraftsky af fjerkræ, kød eller fisk. Skyen eller geléen anvendes til små kolde forretter, som f.eks. fjerkrælever i aspic, til glasering af kolde kødretter etc.
 
Azukibønner
Azukibønner kaldes også røde bønner og stammer oprindeligt fra Kina, men dyrkes nu mange steder i verdenen. I det kinesiske køkken anvendes de mest i desserter, men de kan også anvendes i supper, gryderetter og risretter.
 
 
Side [1 2 3 4   5   6 7 8 9 ]
 
Til køkken ordbog