Pasta

Pasta – det italienske ord for dej – Den første gang man støder på tørrede pastaer, er i middelalderen på Sicilien, da øen var under arabisk overherredømme. Søfolk fra Amalfi tog på deres rejser til Sicilien den sicilianske pasta med sig hjem. Det er nok også årsagen til at Napoli har mange pastasorter som stammer derfra; bl.a.: Sedani, perciatelli og Pepe. Pasta består simpelthen af mel og vand, undertiden sammen med æg og andre smagsstoffer. Tørret, italiensk pasta laves af hård durumhvede og kan købes lavet med æg eller simpelt hen blot med vand. Selv om frisk pasta er meget let og lækker, bør man ikke tro, at tørret pasta er ringe. Den er blot anderledes. Tørret pasta af en god kvalitet har en fyldig smag og en stabil konsistens, som hjemmelavet pasta ikke har. Hjemmelavet pasta har absolut sin styrke, også i de farvede pastaer og pastaer med diverse former for smagstilsætning.
Til hjemmelavet pasta er hvedemel med ekstra stort glutenindhold det bedste, og italiensk mel af durumhvede fås efterhånden mange steder. Durumhvede dyrkes hovedsagelig i Mellem- og Syditalien. Det største område for hvedeproduktioner Sicilien og Toscana. Durumhvede dyrkes også i Middelhavsområdet, Mellemøsten, Amerika og Sydamerika. Der tilsættes næsten altid æg. Pasta kan også laves med fuldkornsmel. Fuldkornspasta kan virke tungere i konsistens og den er stærkere og ikke så elegant i sin smag.
Det er vigtigt at koge pasta al dente, hvilket vil sige, at den stadig har bid og ikke er kogt helt mør. Koges den for længe bliver den grødet i sin konsistens. Frisk eller hjemmelavet pasta skal højst have 2-3 minutter i kogende vand.
De fleste pastasorter indeholder meget lidt fedt, da de fleste sorter bliver fremstillet af durumhvede. Spaghetti, Tagliatelle, Farfalle, Penne og andre pastasorter indeholder ca. 1 gram fedt pr. 100 g pasta. Fuldkornspasta indeholder lidt mere fedt: ca. 3 gram pr. 100 gram pasta. Ægnudler indeholder ca. 4 gram fedt pr. 100 g pasta.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *