Perilla (shiso)

Perilla er en køn og velduftende etårig krydderurt der stammer fra Østen. Den kendes også under navnet shiso eller beefsteak plante, og i Vietnam hedder den Tai to. Der findes to arter i frøhandelen, Grøn perilla og Rød perilla. Den grønne art bliver ca 60 cm høj, mens den røde perilla kan blive ca 90 cm høj. Perilla er en meget populær krydderurt i Japan, og er også værdsat og meget brugt i kinesisk kogekunst. Den smager som en mellemting mellem mynte og basilikum, og kan godt minde om basilikum af udseende, bortset fra at bladene bliver frynsede og krusede. Perilla er en smuk krydderurt, der gerne kan bruges til dekorationer og plantes i altankassen sammen med pelargonier, flittiglise og margueritter. Frøene kan fås fra flere frøfirmaer herhjemme, og af og til sælges den også fra fødevarebutikker. Så frøene indendøre i maj, og plant først Perilla ud når faren for nattefrost er ovre. Planten kan sættes i potter i køkkenvinduet, eller på altanen. Når planten er kommet op, og er ca 10 cm høj, kan man begynde at nippe af den. Faktisk bliver den mere busket og flot hvis hovedskuddene nippes af. I Japan spises de friske blade til rå fisk, fordi planten indeholder stoffer der sikrer mod en forgiftning i tilfælde af at fisken indeholder trikiner og indvoldsorm. Prøv også at komme den i salat, suppe eller sæt den røde perilla på eddike hvorved en dybrød farve opnåes. Perillafrøolie er en af de ældste madolier i Østen, og frøene bruges også til bønnespirer. Som medicinplante har den været brugt i Østen gennem årtier som et fordøjelsesregulerende middel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *