Proteiner

Proteiner udfører vigtige funktioner i organismen, hvor de bl.a. fungerer som enzymer, transportmolekyler, muskelfibrenes bevægelige strukturer, mekanisk støtte i bindevæv og knogler, immunforsvarets antistoffer, vækstfaktorer og hormoner.

Et protein består af aminosyrer, der med kemiske bindinger er bundet sammen som perler på en snor. To proteiner adskiller sig fra hinanden ved indholdet af aminosyrer og ved disses indbyrdes rækkefølge i proteinet. Når kroppen får tilført proteiner via føden, spaltes proteinet i fordøjelsessystemet til sine bestanddele af aminosyrer. I organismen samles aminosyrerne til nye proteiner med netop den sammensætning, som celler og væv har mest brug for.

Alle proteiner i menneskelegemet opbygges ud fra 20 forskellige biologisk aktive aminosyrer. Af disse 20 aminosyrer kan organismen selv danne de 12, mens de øvrige 8 er livsnødvendige og må tilføres gennem kosten (isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan og valin).

Proteinerne i de enkelte levnedsmidler har forskellig ernæringsværdi alt efter indholdet af de enkelte aminosyrer. Hvis blot mængden af én livsnødvendig aminosyre er lav i forhold til de øvrige livsnødvendige aminosyrer i et protein, svækkes proteinets ernæringsværdi. Vegetarer, som ikke spiser proteinrige dyriske fødevarer, løber en vis risiko for ubalance i indtagelsen af aminosyrer og kan i værste fald rammes af proteinmangel. Derfor er det vigtigt at få proteiner fra mange forskellige levnedsmidler, som kan kompensere for hinandens mangler og få kroppens aminosyre-puslespil til at gå op i en højere enhed.

I nogle situationer overstiger organismens proteinbehov den normale daglige tilførsel. Det gælder bl.a. gravide, børn i voksealderen, ældre med sparsom fødeindtagelse, idrætsfolk med høj fysisk aktivitet og syge mennesker. Kroppen har ikke, som tilfældet er med fedt, særlige protein-depoter at tære på, hvis behovet stiger. I stedet nedbrydes proteinerne i musklerne, som det kan ske på en skrap slankekur eller faste. ( kilde: www.sundhed.dk)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: