(Capreolus capreolus)

Jagttid: Råbuk: 16. maj – 15. juli (kun riffel)
Råbuk, rå og lam: 1. okt. – 31 dec.
Jagtudbytte pr. år: ca. 100.000
Handel med råvildt tilladt.

Rådyret er den vildtart, som har udviklet sig mest markant i sidste halvdel af dette århundrede. Store forandringer i det danske landskab med tilplantninger, flerrækkede hegn, grønne vintermarker samt milde vintre er faktorer, som har dannet grundlaget for en næsten eksplosiv tilvækst i råvildtbestanden.
Det har også medført, at jagten tilsvarende er blevet populær. I forårstiden (16. maj – 15. juli) er bukkejagten den eneste jagt uden for de 5 måneder (1. sept – 31. jan.), hvortil den sidste jagtlov indskrænkede al anden jagt. Det betyder, at råvildt kan skaffes både i forsommeren og i efterårstiden. Et rådyr vejer fra 10 – max 20 kg opbrækket (indvolde udtaget). Hjerte og lever tilfalder normalt den person, som brækker dyret. Heraf kan tilberedes et lækkert måltid.
Kødet fra råvildt er meget lækkert og efterspurgt. Ryggen er det mest efterspurgte og dermed også det dyreste. Mange lader køllerne røge – røget dyrekølle er særdeles velsmagende både til forret og pålæg.

Tekst af: Carl Grønbjerg
For mere viden om vildt og opskrifter, se/køb bogen: Hvor vildt kan det blive…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *