Hvor kommer de fra:
I Østen, hvor radiser og ræddiker b.la. stammer fra, er disse køkkenurter mere ansete og bruges på mange flere måder end vi kender til under vore himmelstrøg. Her kan man opleve at radiser sælges i pæne æsker og bruges som gaver. Både spirer, unge blade, blomster og frøstande bruges i østens køkken, og med inspiration derfra, kan vi få glæde af radiser og ræddiker på mange flere måder. Radiser er en af de ældst dyrkede køkkenurter i verden, og de burde få en fornyet interesse i dag hvor der tilbydes så mange spændende sorter.

Historie:
Nogle af de ældste oplysninger vi har på radiser og ræddiker stammer fra 5.000 år gamle regnskabsark vedr. bygning af pyramiderne i Ægypten, hvor arbejdere fik serveret ræddiker og hvidløg. Måske var det en mad de fik som forebyggende kost så de kunne klare de mange slidsomme opgaver. Man dyrkede også dengang ræddiker og radiser for at udvinde olie af planterne, og de har været anvendt som foder til husdyr, hvor toppen blev til foder for dyrene og roden blev gemt som mad til vinteren.

Beskrivelse:
Radisen er etårig og vokser i dag vildt i flere dele af Europa. Der findes arter med hvide, gule og lyslilla blomster. De første radiser der beskrives i dyrkning engang i middelalderen er sorte radiser, og først 1600-tallet hører vi om hvide radiser. Det er først i 1800-tallet man bliver bekendt med røde radiser som jo siden er blevet den foretrukne farve.

I dag inddeler man radiser i tre forskellige kategorier:

·hvide og røde hurtigtvoksende radiser
·rottehaleradiser (Mougriradiser)
·radiser med et højt olieindhold i frøene.

Den første kategori er de mest velkendte og dyrkede former i danske haver, men Mougriradiser, der især dyrkes for de lange sprøde frøstande, kommer også på frømarkedet igen. Radisebælge er især populære i det indiske køkken, hvor bælge også syltes og bruges som pickles. Man kan også bruge de umodne frøstande af vore almindeligt dyrkede radiser til mad. Hvis de høstes mens de er friske sprøde og grønne, har de er behagelig mild smag á la grønærter.

Dyrkning.
Radiser er de hurtigste og nemmeste urter at dyrke. Fra frø er i jorden og til man kan høste de første planter går der ca 3 uger. Vælg et solrigt sted, hvor jorden kan holdes fugtig, og så gerne med to til tre ugers interval. Så frø i 2 cm dybe riller, gerne med passende afstand (2,5 cm). Det sidste hold radiser kan sås i august. Prøv også at blande de forskellige radisefrø sammen, og udså dem blandet i rækker med to ugers mellemrum. Der kan være stor variation i smag og udseende, og radiser pynter i enhver salat og som pynt på smørrebrød.

Sorter:
Af sorter kan anbefales Radise Raphanus sativus, Easter Egg, der er en blanding af forskellige radiser i med hvide, pink, røde, lilla og mørkerøde rødder. De er sprøde og sjove i børnenes have. Sorten ´French breakfast´ giver fine aflange rosenrøde radiser med hvid spids. De er af god kvalitet med en god skarp smag og har været anbefalet i dyrkning siden 1885.

Ræddiken regnes for en efterafgrøde der først sås i løbet af juli august måned. Den stammer fra Forasien og regnes for forfader til radisen. Den var dyrket i oldtidens Grækenland, Rom og Ægypten, og har tidligere haft stor betydning for den fattige almues kosthold. Kina er det land der sætter størst pris på ræddiker i dag og her har ræddiken været en velset køkkenurt gennem århundreder.

Beskrivelser:
Der findes mange forskellige varieteter af ræddiken der kan være lyserøde, sorte, lilla, runde, aflange osv, Der skelnes gerne mellem sommer og vinterræddiker og deres smag varierer også meget. Nogle er bitre, beske, skarpe, eller knasende sprøde. Ræddiken sikrer en god fordøjelse og afkog af ræddiker kurerer diarre i Kina mens afkog af blade anbefales ved hovedpine.

Anbefalede sorter:
Almindelig ræddike Raphanus sativus var niger sorten ´China rose´ er en rosenrød ræddike der får ca 15 cm lange rødder og et sprødt hvidt kød. Den kan gemmes for vinteren og bør først sås i juli/august måned.
Sorten ´Runder Schwarzer Winter´ giver runde sorte ræddiker med hvidt kød. Den er skarp i smagen og god til vinterbrug hvor den bl.a. kan bruges ligesom peberrod i mange salater, dressinger mm. Disse frø sås også bedst i juli og august måned.
Japan ræddike Raphanus sativus var. longipinnatus
´Minowase Summer Cross´. Denne radise kaldes også for Daikon eller Mooli og sås fra juni og frem til midten af august. Der udvikles ca 40 cm lange rødder der er sprøde og milde i smagen. De kan spises rå i salater og på smørrebrød eller skives og lynsteges i wok. Ved skrælning af rødderne bliver smagen bedst.
´Red Meat´ er en rund japanræddike der er grøn udvendig og kraftig rosa indvendig. Den skal først sås i slutningen af juli da den er slem til at springe i blomst for tidligt hvis vejret er for varmt. Den bruges gerne til dekoration hvor den skæres ud som blomster (lotus og roser).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *