Rosenkål, Brassica oleracea convar. fruticosa var. gemmifera.

Historie:

Rosenkålen er en af de yngste kåltyper i Europa og planten er blevet til ved en tilfældighed i Belgien hvorfor det gamle navn for rosenkål var Brysselkål. (Efter byen Bruxelles). På Engelsk hedder den stadig Brousselsprout. Navnet rosenkål hentyder til den foretrukne spiselige del af planten, nemlig de rosenknop lignende skud på stængelen.

Flere slags rosenkål :

Man ved ikke hvilke “”forældre”” rosenkålen havde, men noget tyder på at en kål der lignede savoykålen var indblandet for toppen af en rosenkål minder om et løst savoykålshovede Der fås flere slags rosenkål -, dværg-, efterårs- og vinterrosenkål. Vinterrosenkålen er hårdfør og kan klare frost. Der kan høstes af stængelen frem til april hvorefter knopperne går i blomst. Den er smuk i blomst og de mange gule blomster pynter i salaten.

Anvendelse:

I dag kan vi få rosenkål med rødviolet farve som en nyhed. Sorten `Rubine`giver flotte røde blade. Den er forholdsvis sen og giver gerne et mindre udbytte end den almindelige grønne rosenkål, men vil også være sjov til en forandring mellem rækkerne af køkkenurterne. Tag også en plante op, og placer den i en potte, og tag den med ind i køkkenet så kan man knibe de rødlige rosenkålsknopper af og snitte dem over dagens mad. En kål i potte inden døre kan være ganske dekorativ og vil gerne pga. varmen springe i blomst.. Bevar den røde farve ved kogning ved at tilsætte citron eller eddike til kogevandet.

Disse rosenknoplignende skud på stængelen, kan man betragte som naturens vitaminpiller idet de har et højt indhold af bl.a. A- og C-vitamin. Det er værd at tænke på at alt på kål kan spises når man har den i sin have. Når kålen blomstrer på toårige kålplanter kan de smukke hvide eller gule blomster pynte op i salaten. Også de øverste blade på rosenkålsplanten er gode at snitte i maden. Rosenkål fås som dybfrostvare året rundt og friske rosenkål fås om efteråret og gerne det meste af vinterhalvåret. Prøv at spise dem rå i tynde skiver blandet med f.eks. æblemos eller server dem i en tærte eller gratindej. Prøv at finrive rosenkål og bland dem med i kartoffelmos eller kog dem sammen med flæsk i en tomatsuppe mm.

Om rosenkålens tilblivelse handler et tysk digt, der frit oversat lyder således:

En kålurt stod blandt roser.
En rose gjorde hoser
og hvad der siden er hændt
er ej i historien kendt
Men næste år der hørtes skrål
og født da var en rosenkål.

Rosenkål i godt selskab.

250 g rosenkål friske eller frosne.
4 gulerødder
30 g smør
1 dl vand
2 spsk. tomatpure
½ tsk. salt
1 drys peber
1/4 tsk. oregano
3 spsk. friskhakket persille.

Rens rosenkålene og skær gulerødderne ud i tern. Svits smørret i en gryde og tilsæt grønsagsstykkerne. Bland de øvrige dele i undtagen persillen og damp grøntsagerne til de er møre ca 10 minutter. De kommes ud i serveringsfadet og den finthakkede persille vendes i.

Vi har fundet en fin artikel om dyrkning af rosenkål som vi gerne vil dele med jer http://www.dr.dk/tips-fra-dr/tips-og-raad/Frilandshaven/dyrkning-af-rosenkaal.htm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *