Et stykke velsmurt og godt belagt brødskive af enten franskbrød eller rugbrød.
I ældre tid blev smørrebrød alene serveret som mellemmåltid. I løbet af 1900-tallet bliver smørrebrød mere almindelig som spise, midt på dagen, ofte medbragt fra hjemmet i form af en madpakke. Det går tilbage til 1880’erne, og pioneren er Oskar Davidsen, og traditionen er fortsat hos Davidsen, Ida Davidsen producerer i det indre København de mest lækre smørrebrødsanretninger.. Det udvikledes i begyndelsen af 1900-tallet og blev en yndet servering især ved sammenkomster uden for hjemmet f.eks i foreninger, efter kort- eller billardspil, teater og koncerter, receptioner m.v.. Efterhånden vandt smørrebrød også indpas i de private hjem, ofte leveret fra smørrebrødforretninger . Smørrebrød afspejler sin oprindelse i det danske køkken fra slutningen af 1800-tallet. Kombinationer som flæskesteg med rødkål, æbler og svesker, sprængt oksebryst med pickles og peberrod, rullepølse med sky, og rå løg og leverpostej med sky, rødbeder og/eller syltede agurker, roastbeef med remoulade, peberrod og drueagurk. Af klassikere kan nævnes; røget ål med røræg, røget sild med rå æggeblomme, løg og kapers, marineret sild, fiskefilet med remoulade, fersk røget laks, friske fjordrejer (pil selv) på surbrød, gammel ost med fedt, sky og et stænk rom, og dyrlægens natmad. Fra slutningen af 1960’erne gled smørrebrød ud som festmad til fordel for enten det store kolde bord eller buffeter med både varme og kolde anretninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *