Strandkålen hører ikke til kålfamilien brassica som de øvrige kål. Men den både ligner kål, smager afkål og vokser vildt mange steder på de danske strande, hvor den vilde kål tidligere havde sit voksested. jeg har haft megen glæde af strandkålen i mit køkken, og derfor vil jeg gerne have den med i selskab med de egentlige kål. I de gamle havebøger, kan man læse at strandkålen blev dyrket som almindelig grønsag for kun 50 år siden, hvor den fortrinsvis blev dyrket på herregårdene og derfor kaldtes herremandens asparges. Den foretrukne spise af strandkålen var de sprøde bladstilke, der skyder frem i april og maj måned. De stikkes som asparges og behandles på samme måde. Bladene er også spiselige, men bør koges, fordi de er bitre i smagen. I løbet af sommeren hvor bladene bliver store og kødfulde, kan stilke og blade stadig spises, men bør koges ca. 30 minutter før de bliver velsmagende. Den uudsprungne blomsterstand kan nydes rå og dampet – den både ligner og smager som broccoli. Når strandkålen er afblomstret og står med sine små grønne frøstande, er de saftgrønne umodne frø en herlig delikatesse. De ligner små grønne ærter, og er knasende sprøde.
Da strandkålen ikke er så almindelig mere, anbefales det ikke at høste planten på strandene, men i stedet at tage frøene fra planten og så dem i køkkenhaven. Frøene er omgivet afen tyk hinde, og det fremskynder spiringen af frøet at fjerne denne korkagtige skal og efter 2 år kan planten ligesom asparges høstes. Strandkålen er en smuk plante, der vil pynte i prydhaven – og så kan den nydes på mange måder.
Tips og råd
Kålen vejer gennemsnitlig 30-50 g pr. stilk.
Ved at lave en jordvold omkring planterne opnåes længere og finere blege skud.
De spæde skud dampes om foråret 6-8 minutter. Om sommeren 25-30 minutter og hovederne ca. 5-8 minutter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *