Dansk navn: A-vitamin

Alment: A-vitamin er nødvendig for bl.a. synet, kroppens overfladeceller og fosterets udvikling. Det findes i mange fødevarer, og og det er nok for de fleste. For meget A-vitamin kan være direkte skadeligt – ikke mindst for gravide. Retinol hedder den form for A-vitamin, der findes i animalske levnedsmidler. I vegetabilske levnedsmidler findes A-vitamin i form af karotener, der til en vis grad kan omdannes til retinol i organismen (se beta-karoten). Da der findes mange stoffer med A-vitaminvirkning angives den samlede indtagelse af A-vitamin oftest som retinolækvivalenter. Et mikrogram retinol er det samme som 1 retinolækvivalent.De anbefalede daglige indtagelser er for voksne mænd 900 retinolækvivalenter (svarende til 900 mikrogram retinol) og for voksne kvinder 800 retinolækvivalenter, under amning dog 1.200 retinolækvivalenter. Indtagelsen er høj her i landet i forhold til de anbefalede niveauer. Karotener bidrager med ca. 1/3 af den samlede indtagelse.

Naturlig forekomst: A-vitamin i form af retinol findes især i lever, æg, mejeriprodukter (mælk, smør, ost) og fisk. I margarine er A-vitamin tilsat til et niveau, så det indeholder lige så meget som smør. I vegetabilske levnedsmidler, især de stærkt farvede grøntsager og frugter, findes A-vitamin i form af karotener.

Funktion: A-vitamin er nødvendig for normal funktion af synet, specielt i dunkel belysning. Vitaminet er desuden nødvendigt for at kroppens overfladeceller udvikles normalt. Vi ved også, at A-vitamin spiller en meget vigtig rolle for fosterets udvikling, idet vitaminet styrer den trinvise dannelse af fosterets organer tidligt i graviditeten. A-vitamin er desuden indblandet i en lang række andre funktioner, bl.a. immunforsvaret og sædcelleproduktionen samt smag og appetit.

Mangel: A-vitaminmangel er meget almindelig i u-lande og viser sig først ved natteblindhed. Senere bliver øjets hornhinde uklar og øjenslimhinderne udtørres. Hos omkring ½ million børn årligt ender A-vitaminmangel med blindhed. Sideløbende med forandringerne i øjet kommer der hudforandringer, hyppige infektioner og øget dødelighed. Mangelsymptomer ses kun meget sjældent her i landet. (kilde: www.sundhed.dk)

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2019 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account