Navnet artiskok kommer af det liguriske ord for kegle, cocali. Arten tilhører tidselgruppen i astersfamilien og i Norditalien, hvor den stadig vokser vildt, hedder den Articolis.
Artiskokken stammer fra middelhavslandene og Nordafrika, hvor man har spist den længe før vor tidsregning. Fra optegnelser ved man, at artiskokken blev dyrket i Ægypten ca. 600 år fk. og det fremgår at »folk brugte mange penge på tidsler«. I det gamle Rom brugte man blade og stilk i supper og salater, mens det at spise selve hovedet først blev kendt senere. I Italien har artiskokken været dyrket siden det 14 århundrede.
I Danmark har man nærmest dyrket planten som en prydplante på de gamle herregårde og H.C. Andersen omtaler den som sådan i et af sine eventyr.
Artiskokken varierer i form, farve og størrelse. Den kan være rund med buede blade eller aflang med spidse tornede blade. Farven kan være gulgrøn og mørklilla.
Hovedet, der skal spises før det går i blomst, afslører en smuk lyslilla blomsterbund, når det får lov at springe ud og i denne form kan artiskok bruges som dekoration.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

info@kostplanen.dk    |    

©2020 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account