Basilikum er en plante, som i mange dele af verden er anvendt som kryderurt. Hele planten indeholder æteriske olier såsom; Metylchavicol, Kineol og Linalool. Disse æteriske olier giver planten en kraftig krydret duft. Basilikum planten har en firkantet opret stængel og dens blade er langstilkede og ovale. Kanterne af bladet er hel eller meget svagt tandet. oversiden er glat og mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn. Basilikum planten blomstrer sidst på sommeren med små lyserøde blomster, som sidder i kranse ved spidsen af skuddet. Frøene modner meget sjældent i Danmark.

.Basilikum har formentlig sin oprindelse fra sydøstasien og er nået ned via Indien og Iran til Europa i det 16. århundrede. Den lever bedst i subtropisk klima med kraftig regn. Derfor kan det anbefales at du vandet din basilikum meget og sørger for at den tørre ud en gang i mellem.

Denne krydderurt anvendes utrolig ofte i det italienske køkken. Den er særdeles velsmagende i pastaretter, sammen med tomat eller/og ost. Basilikum har en velsmagende og gennemtrængende smag. Den findes i flere forskellige typer, med forskellig smag.

Disse typer:

Almindelig: Den vi kender og er mest udbredt.

Thai: Lidt krydret i smagen

Lemon: Let citrussmag

Kanel: Meget svag smag af kanel

Rød: Smag, som den almindelige, bare med røde blade.

Hvis du ønsker at dyrke Basilikum derhjemme er der nogle råd, som er gode at følge hvis man ønsker succes. Planten kan både skaffes som frø og som hel plante. De fleste mennesker køber den som plante i et supermarked, hvor den typisk står til 15 kr. pr. plante. I syden er det en flerårsplante, men i norden kan den kun overleve et år udendørs. Derfor anbefales det at holde dem i drivhuse eller indenfor i en vindueskarm, hvor den kan få rigeligt med sol. Som nævnt før er det en plante, der skal have rigeligt med vand, men det er samtiddig vigtigt at den får lov at tørre ud en gang imellem, som i regnskove. Tørkeperioden må bestemt ikke være lang, den skal knap nå at tørre ud, før du skal ”ekstrem” vande den. Det kan også lade sig gøre, at have planten stående ude om sommeren, og tage den ind i vinterperioden. Så snart du har købt din basilikum plante, så skal den deles forsigtigt i 3-4 dele og herefter omplantes, så den har plads og jord nok. Planten skal helst stå i et sydvendt vindue, men ellers bare et lyst sted. Den skal have rigeligt med vand, men ikke for meget da den så går i forrådnelse.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

info@kostplanen.dk    |    

©2020 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account