efterfødselstræning

Efter en graviditet og fødsel er det naturligt at ens bækkenbund, mavemuskler og øvrige krop har været belastet og har brug for genoptræning.

Måske føler du, at du har fået en helt ny krop – måske har du blot brug for mild genoptræning.

Det er meget forskelligt hvordan en graviditet sætter sine spor, men uanset hvad er det vigtigt at starte stille og roligt op. 

Din krop har været igennem meget, og man kan derfor også nemt komme til at træne over evne. Derfor bør man mærke efter og starte stille ud, så man undgår overbelastninger. Den første fase i efterfødselstræning vil være genoptræning af bækkenbundsmuskulaturen, som har været meget udsat under graviditeten og fødslen. Netop derfor er det vigtigt at træne bækkenbunden, da man ellers kan risikere at have efter men og have svært ved at kontrollere bækkenet.  

Vigtigst af alt – bækkenbunden 

I den første tid efter fødslen kan ømhed og smerter gøre, at lysten til knibeøvelserne er svær at finde. Det er dog vigtigt at komme stille og roligt i gang allerede få dage efter fødslen med knibeøvelser, for at undgå ikke at kunne holde tæt og for at genfinde følingen og styrken i bækkenbunden stille og roligt.  

Bækkenbundsmusklerne sidder fast på halebenet, siderne af bækkenet ved inderlårene og på skambenet. Musklen samarbejder med de nedre ryg- og mavemuskler. Derfor har den indflydelse på, hvordan hele kroppen arbejder. 

En god og stærk bækkenbund kan holde tæt – og drypper ikke urin når man hoster, nyser, hopper eller løber. Samtidigt har en god bækkenbund god føling. En god føling er, at du kan mærke, at du kniber og aktiverer musklerne i bækkenbunden.

For at få god føling, er det nødvendigt at træne bækkenbunden yderligere end knibeøvelser, selvom knibeøvelserne er en god start. Den første fase i din efterfødselstræning vil derfor være at træne bækkenbundsmuskulaturen stærk igen, så du opnår den rette kontrol. Derudover vil du hurtigt både kunne se og mærke, at denne træning også påvirker både ryg- og mavemuskulatur

3 gode råd til at komme i gang med efterfødselstræning 

1) Fordel den fysiske træning

I starten er det ikke sikkert, at du kan lave alle de øvelser, som du ønsker. Mærk efter og vær tilfreds med de øvelser, du KAN gennemføre. Derudover vil du måske opleve, at det hjælper at fordele træningsdagene ud på ugen, så du har tid til at restituere og genfinde motivationen til næste træningsdag. 

2) Brug din baby

Slå to fluer med ét smæk og få aktiveret både dig selv og baby. Ofte kan du lave mange af træningsøvelser med baby på armen, mens andre er velegnede til at have baby ved siden af.  Du kan sagtens gøre gode ting for dig selv, mens du gør din pligt som mor.  

3) Ændre tankerne om din nye mor-krop

Lige efter en fødsel kan kroppen føles ukendt og det kan være svært at genkende sit spejlbillede. Der kan være problematikker efter fødslen, som gør, at det føles håbløst og skræmmende at skulle igang med at træne. Giv din krop noget at arbejde med, og mærk efter. Med den rette efterfødselstræning vil du kunne se resultater allerede efter et par uger. Derfor kan det hjælpe, at kigge sig selv mere i spejlet i den periode og bemærke de resultater, man begynder at kunne se.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

info@kostplanen.dk    |    

©2021 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account