Dette indlæg er sponsoreret

Der er noget helt fantastisk over at være selvforsynende med frugt og grønt. Når du bruger din egen avl i tilberedningen af nogle gode måltider, så føles det virkelig godt. Derfor er der meget godt at sige om dyrkning af frugt og grønt.

Du kan indrette en køkkenhave og opsætte et drivhus på din matrikel, eller du kan have en kolonihave, hvor du kan dyrke dine egne fødevarer. Uanset om det er en stor eller en mindre produktion, du har, så føles det stort.

Hvilke spiselige planter kan du have på friland?

Der er mange forskellige slags frugt og grønt, som trives fint på friland her i landet. Det kan både være diverse rodfrugter som kartofler, gulerødder, pastinak, peberrod, jordskokker og så videre. De trives fint i det danske klima.

Det samme gælder for sådan nogle spiselige planter som for eksempel: asparges, ærter, tomater, jordbær, diverse former for kål med mange flere.

Dertil kommer, at du kan have mange slags frugtbuske og frugttræer. Det kan være sådan nogle som: ribs, solbær, stikkelsbær, hyldebær, æbler, pærer, blommer, kirsebær, kvæde og så videre.

Desuden kan du plante et væld af krydderurter, som kan pifte mange retter op.

Hvilke spiselige planter kan du have i dit drivhus?

Når du har et drivhus, så øges mængden af spiselige planter, som du kan dyrke. Du kan dyrke nogle planter, som kan have svært ved at klare sig i det danske klima, og du kan sætte nogle planter ind under glas, så de yder mere.

Du kan have nogle mere eksotiske planter som for eksempel: citrusplanter, kiwi, oliven, peberfrugter, chili, avokado og mange flere. Det afhænger lidt af, hvor stort og hvor avanceret dit drivhus er.

Hvis du både har planter på friland og et drivhus, så vil du kunne have en vis grad af selvforsyning året rundt. Med de planter kan du planlægge din kost efter dem, du har.

Du kan få god inspiration til valg af spiselige- og haveplanter til egen avl ved at se på disse planter til haven. Der kan godt være nogle spiselige eller andre planter til haven, som du slet ikke har tænkt på at have i din have eller dit drivhus.

Brug grønt i din madlavning

Alle ved, at grønt er sundt, og at vi skal have så meget som muligt af det på en daglig basis. Dermed giver det ekstra mening at sørge for at bruge meget grønt i kosten. Når det så er noget grønt, som du selv har dyrket, så er det en ekstra stor fornøjelse.

Du kan derfor plante og så de planter, som egner sig godt til at bruge i diverse retter. Du kan også vælge at gå den anden vej rundt og lave din kost efter, hvilke afgrøder du har i din have. Så vil du have en god chance for at få brugt de afgrøder, som du har til rådighed.

Frugt og grønt er sundt

Frugt og grønt smager godt, og en ekstra gevinst ved frugt og grønt er, at de er meget sunde. Der er et væld af vitaminer, mineraler og plantefibre i frugt og grønt. Det er derfor nogle meget sunde fødevarer. Hvis det er nogle, som du selv har dyrket, så ved du, at de ikke har været sprøjtet, og at de har fået lov til at modne færdige, inden den er blevet høstet.

Desuden vil det være bæredygtige fødevarer, fordi de har været billige at dyrke, og de ikke har været transporteret ret langt fra dyrkningsstedet til forbrugeren. Det er absolut et ekstra plus ved fødevarerne.

Når afgrøderne får lov til at gro videre, indtil de er helt modne, så kommer de også til at have en bedre smag. Det tæller absolut også på plussiden. Et fuldmodent jordbær eller en tilsvarende tomat har en smag af en helt anden kaliber end et bær eller en grøntsag, som er blevet høstet for tidligt og fragtet langt.

Der er mange muligheder for at lave lækre ting med frisk hjemmedyrket frugt. Du kan f.eks bruge en juicepresser og presse en lækker frisk juice.

Bidrag til din families sundhed og den bæredygtige udvikling

Når du selv dyrker dine vegetabilske fødevarer, så bidrager du positivt til din families sundhed. Du bidrager også samtidig positivt til den bæredygtige udvikling. Der er således flere gode ting at sige om at dyrke dit eget frugt og grønt.

Hvis du lykkes med at have afgrøder nok til hele eller det meste af året, så vil det kunne bidrage til din families sunde kost. Ud over det sundhedsmæssige så vinder I også noget smagsmæssigt. Selvdyrket frugt og grønt smager bare bedre.

Når du bruger dine egne afgrøder, så gavner det også den positive bæredygtige udvikling. Det føles også rigtig godt at være medvirkende til den udvikling. Der er derfor flere gevinster ved at kunne dyrke dine egne fødevarer.

Dyrk så vidt muligt noget, som kan bruges i madlavningen. Det er sundt, og så smager det godt. Det giver mening.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

info@kostplanen.dk    |    

©2020 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account