Dansk navn: E-vitamin

Alment: E-vitamin styrker immunforsvaret, og det findes i bl.a. vegetabilsk olie, margarine,nødder og æggeblomme. Meget tyder på, at E-vitamin nedsætter risikoen for blodprop i hjertet. E-vitamin findes i 8 naturligt forekommende kemiske former, som alle har vitaminaktivitet i kroppen. Af disse har alfa-tokoferol størst vitaminaktivitet og findes i størst mængde i kosten. Dagsanbefalingerne er 10 mg for mænd og 8 mg for kvinder, og lidt højere under graviditet og amning. Hos børn er anbefalingerne tilsvarende lavere. Indtagelsen af E-vitamin i kosten svarer til de anbefalede daglige tilførsler for alle aldersgrupper. Højt indhold af flerumættet fedt i kosten øger behovet for E-vitamin.Den eneste sikre indikation for E-vitamin er ved visse svære kroniske sygdomme i tarm, lever og bugspytkirtel. Der er endnu for få og usikre undersøgelsesresultater til at vurdere effekten af E-vitamin ved Alzheimers og Parkinsons sygdom. Om vitaminet har nogen plads i behandlingen af sukkersyge er også usikkert.Nogle undersøgelser har fundet, at høj indtagelse af E-vitamin i form af kosttilskud er forbundet med nedsat risiko for blodprop i hjertet. Resultaterne er dog ikke tilstrækkeligt entydige (se antioxidanter).

Naturlig forekomst: Vegetabilske olier og margarine er sædvanligvis rige på E-vitamin, som også findes i nødder og æggeblomme. E-vitamin er tilsat en del af vores levnedsmidler, fordi vitaminet er en antioxidant, der hindrer harskning af fedtstofferne.

Funktion: E-vitamin er en meget effektiv fedtopløselig antioxidant. Vitaminet beskytter mod ødelæggelse af frie radikaler (se antioxidanter). Ved inaktiveringen af det frie radikal omdannes E-vitamin selv til et radikal (toko-feroxylradikal), som tilbagedannes til E-vitamin af C-vitamin og muligvis coenzym Q10. E-vitamin kan stimulere immunforsvaret, hæmme sammenklumpning af blodplader og iltningen af kolesterol, processer, som alle godt kunne tænkes at være impliceret i blodpropdannelsen. E-vitamin menes også, at kunne nedsætte skader på kromosomerne. Det er forklaringen på, at nogle mener, at E-vitamin kunne være effektivt imod kræft. Alle disse funktioner har at gøre med E-vitamins antioxidative virkning.

Mangel: E-vitaminmangel er meget sjælden, og er ikke set ved utilstrækkelig indtagelse hos raske personer. Ved forskellige meget svære sygdomme i tyndtarm og lever har mangel på vitaminet givet balanceforstyrrelser, gangbesvær, synsforstyrrelser og muskeltræthed. (kilde: www.sundhed.dk)

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2019 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account