Jordnødden (Arachis hypogaea) er egentlig en bælgplante, men den regnes for en nød, idet den ofte spises i ristet stand og herved smager som nødder. Planten stammer fra Peru og Brasilien, hvor den har været dyrket af inka- og mayastammerne. De spanske søfarere togjordnødden med til Spanien og Afrika og derfra til java, Kina og Japan. I dag er den en vigtig afgrøde i hele Asien og Afrika. De afrikanske jordnødder blev senere bragt til USA sammen med slavehandlen. I de følgende århundreder dyrkedes jordnødden i Virginia og Carolina, men mest som en blomsterkuriositet. Det er nemlig en smuk plante med gule ærteblomstlignende blomster, der efter bestøvning borer sig ned i jorden, hvor nødderne udvikles – deraf navnet jordnød. Brugen af jordnødder som føde skete tilfældigt i USA under borgerkrigen, da soldaterne opdagede at ristede jordnødder var en fortrinlig spise. Idag er de et almindeligt næringsmiddel i USA i form af jordnøddesmør, saltede peanuts og jordnøddemel og -olier.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

info@kostplanen.dk    |    

©2019 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account