Jordnødden (Arachis hypogaea) er egentlig en bælgplante, men den regnes for en nød, idet den ofte spises i ristet stand og herved smager som nødder. Planten stammer fra Peru og Brasilien, hvor den har været dyrket af inka- og mayastammerne. De spanske søfarere togjordnødden med til Spanien og Afrika og derfra til java, Kina og Japan. I dag er den en vigtig afgrøde i hele Asien og Afrika. De afrikanske jordnødder blev senere bragt til USA sammen med slavehandlen. I de følgende århundreder dyrkedes jordnødden i Virginia og Carolina, men mest som en blomsterkuriositet. Det er nemlig en smuk plante med gule ærteblomstlignende blomster, der efter bestøvning borer sig ned i jorden, hvor nødderne udvikles – deraf navnet jordnød. Brugen af jordnødder som føde skete tilfældigt i USA under borgerkrigen, da soldaterne opdagede at ristede jordnødder var en fortrinlig spise. Idag er de et almindeligt næringsmiddel i USA i form af jordnøddesmør, saltede peanuts og jordnøddemel og -olier.
Jordnød
-
Deglasere
, Køkken ordbog, 0
Betyder at koge af eller at opløse en sky på en pande/gryde ved at hælde væske/bouillon på, mens væsken...
-
Rismarksurt
, Køkken ordbog, 0
Små, rundede, lysegrønne blade, der sidder med lille afstand på stilken. Har en skarp citrussmag. Bruges som pynt på...
-
Krusemynte
, Køkken ordbog, Krydderurter, 0
Krysemynte (Mentha crispa) bruges som krydderi til lammesteg, til myntegelé, té og i salat. Den kraftige duft og de...
-
Dim sum
, Køkken ordbog, 0
Små lækkerbiskner, ofte som små pakker af rismelsdej med forskelligt fyld såsom kød, fisk, bløddyr, skaldyr og grøntsager. Anvendes...
-
-
Grønne bønner
, Køkken ordbog, 0
Den grønne bønne tilhører familienpapilionacea og er derfor egentlig en bælgfrugt og ikke en grønsag. Men da den grønne...
-
Tørret fersken
, Køkken ordbog, 0
Ved tørring halveres og udstenes frugten. Den tørrede frugt behandles med sulfit og får derefter lov at tørre i...
-
Sovs
, Køkken ordbog, 0
Dansk skrive- og omtaleform af sauce. Ordet sovs anvendes i dagligtale, hvorimod ordet sauce oftest anvendes i mere gastronomiske...