Karpen har i Kina været holdt i dambrug i de sidste 2.000 år. Siden da “”importerede”” -formodentlig romerne karpen, og senere har europæerne fremelsket adskillige varianter.
Karpens skældragt varierer inden for forskellige hovedtyper. De vigtigste er: Skælkarpen, der har ensartede skæl, spejl-karpen, der har få skæl af forskellig størrelse, og læderkarpen, der nærmest er skælløs.
I overmunden sidder to lange og to korte skægtråde. Ryggen er mørkeblå, sort eller mørkegrøn og bugen er gullig. Kødet er mørkt og ret hårdt i konsistensen. Den er en ret god spisefisk, der især er vigtig næring i Østeuropa og Østen.
Efter gammel tradition spiser jøderne fiskefrikadeller blandet af forskellige karpearter.
Karpen lever i vandområder med blød dyndbund, men også på tilgroet sandbund. Frem for alt foretrækker den roligt varmt vand. Karpen indførtes i Danmark i 1560.
Karpen søger sin føde i alle vandlag. Den æder planter, snegle, muslinger og alger. Den åbner munden på vid gab og suger føden ind som en støvsuger.
Den gyder om sommeren, når vandtemperaturen i et par måneder har været over 18 grader.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

info@kostplanen.dk    |    

©2019 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account