Lavendel er en delvis stedsegrøn plante. I Danmark vokser den efter bedste velgående. Mange planter den i deres have og bruges ofte som kantplante. Lavendelplanten er en tæt busklignende plante, hvis farve har givet den navnet: Lavendel. Planten er som nyt skud glat og grøn, hvorefter den senere bliver støvet og får en mere grålig nuance. Stænglerne er firkantede og bladende sidder madsat og er linjeformede med indrullet rand. Begge sider af bladende er grågrønne og let støvet. Lavendel plantens blomster er gråviolette til violblå eller rettere lavendelfarvede. Blomsterne sidder i oprette akser på enden af nye skud.  Rodnettet er kraftigt og når ret langt ned under jorden. Lavendel planten vokser bedst på tørre, grusede områder. Oprindeligt kommer den fra Sydeuropa, hvor den vokser sammen med jordbærtræ, karryplante, myrte, merian, vinter-sar og have-timian. Lavendel blomstrer i juli til august måned og er derfor en sensommerblomst.

Der findes mange sorter lavendel og alle sorter kan spises. Lavendel er faktisk blandt de mest spiselige blomster. Både blomsterne men også bladene er spiselige og tilsættes oftest som smagsforstærker i madretter. Det kan være en god idé at spare lidt på lavendel, hvis man ønsker at bruge den i madlavning. Det er på grundt af den parfumerede smag. Især er de gode at bruge som pynt til kager og desserter, da de har en utrolig dekorativ farve.

Lavendel er meget populær og bruges til rigtig mange forskellige ting. Som nævnt er den i Danmark en meget populær haveplante, da den har en meget rolig og behagelig duft. Planten indeholder æteriske olier og anvendes derfor også i brug af madlavning og i badeprodukter i form at sæbe, cremer og parfumer. Insekter er også ret vilde med dem. Bl.a. den lille kålsommerfugl og honningbier. Derfor er lavendelhonning også blevet en populær spise i dag. I gamle dage brugte man lavendel som afslapningsmiddel. Der er noget i lavendel blomsten, som får kroppen til at falde til ro og slappe af.

Mod nord nærmere i jylland, omkring Hjørring ligger Danmarks eneste lavendelfarm. En sommerdag drages man af den ubeskrivelige duft. Hvilket syn man møder, når man ser lavendelmarkerne. Det er næsten som at være i et Sydeuropæisk land tæt ved middelhavet. Hvis du ønsker at se dette smukke syn med dine egne øjne, så anbefales det, at køre dertil en tur i sommerperioden, da det er dér de er i den fineste flor.

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2019 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account