personlighedsforstyrrelser

Motion og sund kost kunne umiddelbart lyde som opskriften på et sundt liv. For mange er dette dog ikke tilfældet.

At være sund handler i ligeså høj grad om ens mentale tilstand. I den forstand er sundhed langt mere end hvad vi fylder vores krop med. Mental sundhed betyder enormt meget, da det har stor effekt på hvordan vi opfatter både os selv og vores omverden.

For folk som lider af personlighedsforstyrrelser kan dette især være udfordrende, da opfattelsen af disse kan være forvrængede. Personlighedsforstyrrelser kan tage mange former, men den mest udbredte diagnose inden for området er borderline, hvilket du kan læse meget mere om her.  

I denne artikel vil vi komme med gode råd og overvejelser til folk der lider af personlighedsforstyrrelser samt pårørende. På den måde kan man blive klogere på sygdommens betydning og mulige konsekvenser heraf. 

Hvad er personlighedsforstyrrelser og hvordan behandles de?

Der findes forskellige grader og typer af personlighedsforstyrrelser. Fælles for dem er at de påvirker ens selvbillede og evnen til at tolke andre menneskers intentioner og handlinger. En forvrænget virkelighedsopfattelse kan dog være svær at håndtere alene. Derfor er det en god ide at opsøge professionel hjælp. Hos Psykolog Heidi Hvidberg er behandling af netop personlighedsforstyrrelser i fokus. Gennem skræddersyede forløb og psykoterapeutiske metoder, kan man som patient blive gjort klogere på ens blinde vinkler. Desuden arbejdes der med hvordan man ændrer ens selvbillede samt det at navigere i sociale sammenhænge.

Betyder kost noget? 

Symptomer på personlighedsforstyrrelser kan være mange. Blandt dem ses bl.a. misbrug af stoffer og alkohol samt spiseforstyrrelser. Derfor er det en god ide at være opmærksom på ens kost og spisevaner. En usund kost kan både forstyrre den kemiske balance i hjernen og lede til et ustabilt blodsukker, hvilket kan have stor påvirkning på ens humør. Disse faktorer kan derfor have negative konsekvenser, hvis man i forvejen har svært ved at håndtere ens ageren. At være opmærksom på hvad man indtager er derfor en god ide. Sommetider kan mad dog virke som en uoverskuelig del af hverdagen. I dette tilfælde kan man med fordel gøre brug af madplaner. På den måde opretholder man en mere eller mindre sund livsstil, idet man planlægger måltider.

Vigtigt at huske på som pårørende 

Som pårørende spiller man en vigtig rolle i den syges liv. At fungere som støttefaktor kan være af afgørende betydning for succesen af et behandlingsforløb. På den anden side, kan det også være enormt udfordrende at have folk med personlighedsforstyrrelser tæt ind på livet. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på ens egne behov og følelser. En måde at håndtere dette på kan være ved at søge hjælp udefra. Hvad end det er fra venner, familie eller i form af psykolog samtaler eller kurser. På den måde får man et outlet for ens følelser samtidig med at man kan få gode råd og vejledning. Dette bidrager også til at fastholde motivationen gennem sygdomsforløbet.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

info@kostplanen.dk    |    

©2021 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account