håndtering af stærk mad

Chili og stærk mad er over de seneste år blevet mere og mere populært. Fx har Chili Klaus skabt sig selv et stærkt brand på at invitere diverse kendisser til chilismagning. Chiliens stigende popularitet kan også ses på den danske restaurations scene, hvor der de seneste år er åbnet mange nye restauranter, som f.eks. Wokshop, hvor chili og stærk mad spiller en central rolle. 

Selvom stærk mad kan være super lækkert, kan det dog også til tider være ubehageligt, hvis det er alt for stærkt. Vi kender allesammen den situation, hvor det føles som om hele ens mund og ens læber brænder. Det første mange gør, er at prøve og slukke ‘branden’ med en masse vand. Dette gør dog kun det hele værre. I dette indlæg kan du læse mere om, hvorfor det brænder og hvad du bør drikke for at modvirke den brændende fornemmelse. 

Hvorfor brænder det? 

Mange har sikkert fået forklaret, at det er de små frø/kerner i chilier, der er de stærke. Men faktisk er det de små hvide skillevægge i chilien, som giver den brændende fornemmelse. Netop den brændende fornemmelse kommer fra et stof, der hedder capsaicin. Faktisk giver capsaicin slet ikke nogen smag til maden, da det slet ikke påvirker vores smagsløg. 

Derimod stimulerer stoffet de nerver i mundhulen og på tungen, som normalt reagerer på varme og smerte. Derfor gør capsaicin at vores smertesystem aktiveres og ‘snyder’ hjernen til at tro, at det brænder i vores mund. 

Det er ikke farligt, tværtimod…

Selvom chili er stærkt, så er det faktisk godt at spise chili. Ifølge en artikel fra DR.dk, er der flere forskellige helbredsmæssige fordele ved at spise chili, da de fx indeholder A- og C-vitamin. Faktisk indeholder en chili 3 gange så meget C-vitamin som en appelsin. C-vitamin spiller bl.a. en vigtig rolle i dannelsen af bindevæv og muskler. A-vitamin er vigtigt for kroppen fordi det hjælper til at styrke slimhinderne ved øjnene og luftvejene, og hjælper dermed til at beskytte kroppen mod bakterier. 

Men det er ikke det eneste. Som tidligere nævnt, snyder capsaicin kroppen til at tro, at det brænder og derfor er begynder kroppen at svede og øge blodgennemstrømningen i kroppen, for at køle kroppen ned. 

Hvordan slukker jeg branden? 

Hold dig fra vand! Vand opløser ikke capsaicin, men spreder det bare rundt i munden, og hjælper derfor ikke imod den brændende fornemmelse. For at lindre den brændende fornemmelse i munden, skal du drikke noget, som opløser capsaicin. Men hvordan ved du så, hvilke væsker der gør det? 

Capsaicin opløses i fedt. Derfor er fedtholdige væsker meget mere effektive end vand, til at modvirke den brændende fornemmelse i munden. Eksempler på fedtholdige væsker er mælkeprodukter, som fx fløde og sødmælk. Det er bl.a. Derfor du ofte ser diverse yoghurt-drikke i køleskabet hos din lokale kebabmand, så der noget til at hjælpe mod deres chili. 

Forhåbentlig kan dette tip hjælpe dig, når du i fremtiden kaster dig ud i stærke retter. God fornøjelse!

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

info@kostplanen.dk    |    

©2020 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account