Det latinske navn “”lucioperca”” betyder geddeaborre, og den ligner også en krydsning mellem en aborre og en gedde.
Sandartens krop er slankere end aborrens. Som noget specielt har sandarten nogle enorme hugtænder mellem de mange små tænder. Kroppens grundfarve er grønlig, og ryggen er mørkere end siderne. Bugen er lysegrå. Desuden har den 7 til 10 mørke tværbånd fra ryggen og ned over siderne. Sandartens store øjne minder meget om kattens. Hannen adskiller sig fra hunnen ved at have en højere pande og et knapt så rundt hoved. Kødet er af god kvalitet – hvidt, fast, mildt og sødligt.
Oprindelig fandtes sandarten fra Det kaspiske Hav til omkring Tyskland. Udsætninger i forrige århundrede i Mellem- og Vesteuropa var dog en så stor succes, at arten i dag er meget almindelig overalt i Europa med Norditalien som sydligste grænse. På trods af at sandarten er en ferskvandsfisk, lever den også i f.eks. Østersøen, hvor saltindholdet er lavt.
Sandarten æder alle slags små fisk, den kan komme i nærheden af. Den angriber byttet fra siden, slynger sit hovede fra side til side som krokodillen, for derefter at sluge byttet helt.
Sandarten gyder i april og maj, hvor vandtemperaturen ligger mellem 12 og 15 grader.
Sandarten er totalfredet fra 1. maj til 31. maj.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

info@kostplanen.dk    |    

©2020 Kostplanen Madopskrifter fra Kostth planen

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account