Vinranken er en af de ældste planter i dyrkning og stammer formentlig fra egnene omkring Sortehavet og herfra er den sikkert vandret mod øst og vest til Lilleasien, Syrien, Palæstina og videre til Grækenland, Rom Frankrig og Italien. I disse lande var der dyrkning af vin længe før vor tidsregning. Senere har dyrkning også spredt sig nordpå og i Danmark dyrkes der også vin på friland, selv om det kun er i mindre skala. Størsteparten af verdens vindrueavl foregår i Europa men også i USA, i Californien og i Sydamerika og Australien. Foruden de saftige og dejlige druer som dyrkes som spisefrugt, til rosiner eller til vinfremstilling så kan de unge friske blade også bruges i maden. Vinblade bruges især i maden i Sydeuropa og blade kan købes på dåse og som dybfrostvare. Vinplanten omtales i Bibelen og i ældgamle skrifter.
Vindrue
-
-
Angostura
, Køkken ordbog, 0
En bitter indeholdende ekstrakt af to venezuelanske træer. Først fremstillet i 1842 i byen Angostura som et lægemiddel. Bruges...
-
Oksetyndsteg
, Køkken ordbog, 0
Den del af oksens ryg, som ligger mellem højrebet og tykstegen, omfattende del af rygfileten, længdehvirvler og del af...
-
Citrusskal
, Køkken ordbog, 0
Den yderste farvede del af skallen af citroner, lime, appelsiner mv. Den hvide hinde indenunder er bitter og skal...
-
Sværdfisk
, Fisk, Køkken ordbog, 0
2-3 m lang, vægt: 60-150 kg. Sværdet udgør ca. 1/3 af fiskens længde. Fås fersk, frossen, saltet eller nedlagt...
-
Det 3die krydderi
, Køkken ordbog, 0
Er et industrielt fremstillet krydderi (natriumglutaminat), som fremhæver de smagsstoffer der findes i en given ret. Det bruges ofte...
-
Granatæbler
, Køkken ordbog, 0
Granatæblet stammer antagelig fra Vestasien, men findes vildtvoksende mange steder. Det er en frugt på størrelse med et stort...
-
Rygeost
, Køkken ordbog, 0
Rygeost er en gammel dansk specialitet, som især blev fremstillet på Fyn. Rygeost fremstilles af sødmælk eller skummetmælk, der...